Викрадене полотно: Вперше зі США в Україну повертається історична картина

Викрадене полотно: Вперше зі США в Україну повертається історична картина

Фото, відео
Укрінформ
Спецоперація ФБР і українських спецслужб, дипломатичні перемовини, розгляд справи прокурором Вашингтона та вирок суду - такий шлях пройшла викрадена картина українського живописця Михайла Паніна, аби після майже 80 років повернутися в Україну зі США.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" – величезне полотно висотою в майже півтора людського зросту та ще більшою шириною – була викрадена в часи Другої світової з художнього музею в тодішньому Дніпропетровську й вивезена з України. Далі її історія обривається до початку 1960-х років, коли полотно було знайдене подружжям у купленому будинку в Коннектикуті. Про колишнього власника було відомо, що він емігрував до Штатів зі Швейцарії одразу після війни.

Весь цей час картина залишалася в будинку, й коли він був проданий вчергове в 1980-х роках, полотно опинилося у власності родини Трейсі.

"Я пам'ятаю, коли мій батько купив будинок, картина вже була там. Це було щось фантастичне й шалене, навколо неї завжди ходило багато історій, але ніхто й гадки не мав, звідки вона взялася", - розповіла в коментарі агентству Дженніфер Трейсі, чий батько разом з новою дружиною, Геббі Трейсі, з того часу постійно проживав у будинку з картиною.

Читайте також: У Ризі відкрилася виставка картин Романа Сущенка

Коли родина вирішила переїхати в менше житло, вони стали розпродавати деякі речі й у 2017-му звернулися до галереї "Потомак" щодо картини. Тоді й з'ясувалося, що це полотно Михайла Паніна, яке було викрадено під час Другої світової війни й вивезено з України. Подружжя вирішило без вагань повернути картину додому.

Як розповіла Дженніфер Трейсі, дружина її батька, Геббі, вижила під час Голокосту та врятувалася у США від радянської окупації східної Європи. "Тому дуже символічно, що вона оберігала картину всі ці роки, - зазначила Дженніфер. - Наша родина дуже рада, що тепер картина повертається українському народу, якому вона насправді належить". 

Цю історію Дженіфер розповіла в галереї "Потомак" в американському місті Александрія (поблизу Вашингтона), де зараз і перебуває полотно Михайла Паніна. У понеділок тут відбулася урочиста церемонія повернення картини українській стороні.

Читайте також: Тетяна Протчева презентувала в Ірландії інтелектуальну вишивку і "сяюче мистецтво"

На заході була присутня й представник Офісу прокурору Округу Колумбія (м. Вашингтон) Джессі Лу, яка подякувала родині Трейсі за те, що вони ініціювали повернення витвору мистецтва в Україну. 

"Після того, як Геббі Трейсі дізналася про історію цієї картини, вона прийняла дуже шляхетне рішення – допомогти нам повернути полотно його справжнім власникам та не дати злочину понад 80-річної давності піти в забуття", - підкреслила представник правоохоронної системи.

Викрадене полотно: в Україну із США повертається історична картина / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, наголосив, що це перший випадок в історії двосторонніх відносин, коли культурні цінності повертаються зі Сполучених Штатів в Україну.

"Тепер я можу сказати, що це був дуже довгий шлях", - зауважив дипломат.

Він підкреслив, що процес повернення картини тривав достатньо довго, і за цей час навіть відбувалися спроби втручання з російського боку. Росіяни, зокрема, заявляли, що витвір має повернутися в РФ, оскільки був вивезений з радянської території.

Читайте також: У Сумах художниця з ДЦП допомогла зібрати кошти на реабілітацію 9-річного хлопчика

Чалий також зазначив, що під час процесу сім’я Трейсі не були впевнені, що полотно повертається саме в Україну, але коли дізналися, дуже зраділи.

"Я думаю, що ми маємо запросити їх разом в Україну й показати їм нашу прекрасну країну", - зазначив дипломат.

Чалий підтвердив, що картина офіційно передана в українську власність. Однак поки її неможна забрати з галереї, оскільки вона має дуже великі розміри та повинна бути запакована й транспортована належним чином. Крім того, для цього має бути оформлена відповідне страхування. 

Крім того, український дипломат повідомив, що наразі розглядаються й інші справи щодо повернення пам’яток культурної спадщини в Україну зі Сполучених Штатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-