Корінні народи Арктики висловили солідарність із мешканцями Амазонії

Корінні народи Арктики висловили солідарність із мешканцями Амазонії

Укрінформ
Інуїти, які проживають на арктичних територіях Канади, США, Росії та Гренландії, висловлюють солідарність із корінними народами Амазонії, які страждають від масштабних лісових пожеж.

Про це йдеться у зверненні Циркумполярної ради інуїтів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У той час, як у Південній Америці горять тисячі гектарів тропічних лісів, інуїти в Канаді, Алясці, Чукотці та Гренландії висловлюють свою солідарність із корінними народами Амазонії та занепокоєння наслідками цих пожеж для глобальної кліматичної системи”, - зазначається у зверненні.

Читайте також: На саміті G7 глава ООН оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію"

У документі наголошується, що вплив пожеж відчуватиметься у всьому світі, хоча вони палають у південній півкулі.

“Величезні зміни у планетарному балансі вуглекислого газу матимуть наслідки у віддалених від Амазонки регіонах, у тому числі в Арктиці. Ураховуючи, що швидкість підвищення середньорічної температури тут вдвічі перевищує світові показники, батьківщина інуїтів вже стикається із катастрофічними змінами клімату”, - наголошується у заяві.

Читайте також: Екоактивістка перепливла на яхті Атлантичний океан і дісталася до Нью-Йорка

Представництво інуїтів також подякувало усім державам, які висловили готовність допомогти у гасінні лісових пожеж в Амазонії.

Окрім цього, в організації розкритикували владу Бразилії за ставлення до корінних народів.

“Ми дуже занепокоєні тим, що чуємо від очільників корінних народів Бразилії про уряд Жаїра Болсонару. Неприйнятно, що його уряд розпочав наступ на корінні народи, дозволивши фермерам та шахтарям просуватися глибоко у тропічні ліси Амазонки - батьківщину корінних народів. Багато з них є племенами, з якими не було контакту. Вони не мають вогнеборців й засобів побороти ці руйнівні пожежі”, - сказав очільник Циркумполярної ради інуїтів Далє Самбо Дороу.

Читайте також: Пожежі в Амазонії: Бразилія прийме допомогу G7 лише після вибачень Макрона

Як відомо, Циркумполярна рада інуїтів представляє інтереси інуїтів, які проживають у Гренландії/Данії, Канаді, Алясці/CША та Чукотці/Росії. Організація була заснована у 1977 році та поступово переросла у велику міжнародну інституцію, яка репрезентує близько 150 тис. осіб. В ООН вона має консультативний статус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-