Екоактивістка перепливла на яхті Атлантичний океан і дісталася до Нью-Йорка

Екоактивістка перепливла на яхті Атлантичний океан і дісталася до Нью-Йорка

Фото, відео
Укрінформ
У середу, 28-го серпня, о 15:00 за місцевим часом яхта «Маліція ІІ» з шістнадцятирічною шведською екоактивісткою Гретою Тунберг на борту пришвартувалася до причалу North Cove Marina у Нью-Йорку. 

Цьому передувала двотижнева подорож Тунберг з Великобританії через Атлантичний океан, повідомляє з місця події власний кореспондент Укрінформу. 

«Це все дуже захоплююче. І у мене досі хитається земля під ногами», - розповіла Грета на березі, де її зустрічали декількасот людей.

Читайте також: Зміни клімату: Меркель запевнила Грету Тунберг, що уряд шукатиме рішення

Вона подякувала всім, хто прийшов її зустрічати, за підтримку і боротьбу проти змін клімату, яка «долає континенти та кордони». 

«Це справді трохи безумно, що шістнадцятирічна дівчина має перетнути Атлантичний океан, аби привернути увагу та довести правоту. І я не хотіла б, щоб усім довелося таке робити», - пояснила вона. 

«Ми повинні бути разом і боротися зі змінами клімату прямо зараз, бо в іншому разі може бути запізно», - заявила Тунберг. 

Читайте також: Голос покоління: 16-річна шведська екоактивістка випускає книгу

Подорож почалася 14 серпня. Шлях через океан яхта долала на швидкості вітру до 30 вузлів, а також пройшла крізь декілька тропічних штормів. Всього команда провела у морі 330 годин та подолала 3711 морських миль. На борту було п’ятеро людей - двоє членів екіпажу та троє гостей. 

«Вся енергія яхти вироблялася на борту з сонця та вітру. Паливо не використовувалося у цій подорожі», - розповів капітан яхти та зірвав хвилю оплесків натовпу ньюйоркців.

Екоактивістка перепливла на яхті Атлантичний океан і дісталася до Нью-Йорка \ Фото: Георгій Тихий, Укрінформ

Шістнадцятирічна активістка стала відомою, оголосивши екопротест «П‘ятниці заради майбутнього», і відмовившись відвідувати школу щоп'ятниці. Таким чином вона прагнула привернути увагу урядів до глобальної загрози змін клімату та закликати їх до негайних дій. Скоро протест дівчини став глобальним, а вона сама - одною з лідерок екоактивізму у світі. 

Коли Грету Тунберг запросили до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку для участі у кліматичному саміті організації у вересні, екоактивістка відмовилася використовувати для подорожі літак, бо така подорож забруднює повітря вуглецевими викидами. Тому вона вирушила у подорож на вітрильній яхті із сонячними батареями, яка не наносить жодної шкоди довкіллю. 

Читайте також: Шведська школярка отримала "Золоту камеру" за боротьбу зі змінами клімату

Навіть прикордонники, які зустріли Тунберг у затоці Нью-Йорку для здійснення контролю, використовували катери з електричними двигунами, аби не зашкодити її місії. 

У п`ятницю Тунберг планує взяти участь у протесті молоді перед штаб-квартирою ООН у Нью-Йорку, аби вимагати від урядів негайних дій проти змін клімату, а згодом - у кліматичному саміті ООН у вересні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-