Юні майстри привезли до Харкова

Юні майстри привезли до Харкова "Казковий світ бісеру"

Фото
Укрінформ
У Харкові відкрилася виставка робіт юних вихованців гуртка "Бісерна флористика" Будинку культури селища Буди Харківського району.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Жіночі прикраси (кольє, брошки, сережки, браслети, шпильки), флористичні композиції для інтер'єру, а також аксесуари (сумочки, косметички) - все це створено з різнокольорового бісеру, причому як у традиційній манері плетіння, так і з використання сучасних творчих елементів.

"Гурток "Бісерна флористика" створено у Будах у 2011 році. Тут безкоштовно навчаються діти дошкільного віку, а також учні місцевих шкіл, причому деякі юні майстри навчаються разом із батьками. Учні займаються дослідницькою роботою, щоб опанувати не тільки традиційну техніку так званого паралельного чи мозаїчного плетіння, але й створення тканих елементів з бісеру, щоб прикрашати одяг, у тому числі, вишиванки. До речі, юні майстри вже брали участь в обласних фестивалях народної культури "Кроковеє коло", фото їхніх робіт неодноразово друкувались у журналі "Модное рукоделие" (Київ), що теж є формою відзнаки майстерності", - зазначила на відкритті виставки керівник профільного відділу організаційно-методичного центру Олена Булаєнко.

За її словами, ця виставка підтверджує звання зразкового для сільського гуртка "Бісерна флористика": "За ці роки у сільському Будинку культури навчилися бісероплетінню близько 50 юних майстринь".

Виставка "Казковий світ бісеру" у Харкові / Фото: Вʼячеслав Мадієвський, Укрінформ

Керівниця гуртка Анастасія Орищенко, яка свого часу теж тут навчалася, розповіла: "Колись у Будах діяв фаянсовий завод, заснований у 19-му столітті та відомий у світі фаянсовим та порцеляновим посудом, прикрашеним традиційним українським орнаментом. Зараз про досягнення заводу, який визнаний банкрутом у 2006 році, нагадують експонати заводського музею. Наші гуртківці бувають тут та вивчають стародавні візерунки, щоб відновити їх у бісероплетінні".

Читайте також: "Великодні візерунки" в Тернополі презентують 250 писанок

Виставка працюватиме у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтв до 30 червня.

Як повідомляв Укрінформ, 31 січня у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтв було презентовано виставку "Ой, радуйся, земле!" Олесі Вакуленко - наймолодшої представниці відомої харківської династії народних майстрів Вакуленків.

Загалом у базі даних цього Центру - більше тисячі народних майстрів регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-