Рівень вмісту вуглекислого газу в атмосфері Землі є критичним — науковці

Рівень вмісту вуглекислого газу в атмосфері Землі є критичним — науковці

Укрінформ
Концентрація вуглекислого газу (CO2) в атмосфері Землі вперше в історії людства перевищила показник в 415 ppm.

На планеті вже мільйони років не було таких показників, повідомляє Science Alert.

"Вперше в історії людства атмосфера нашої планети містить понад 415 ppm CO2. Не тільки в історії людства, не тільки з моменту винаходу сільського господарства 10 000 років тому. Ще до того, як сучасні люди існували мільйони років тому. Ми не знаємо планету, подібну до цієї", - написав метеоролог Ерік Холтаус.

Зазначається, що критичні показники зафіксували дослідники з Інституту океанографії ім. Скріппса в обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях.

У суботу концентрація CO2 досягла 415,26 проміле - це останній зі страшного ряду кліматичних порогів, через які переходило людство в останні десятиліття, йдеться у публікації.

Як зазначається, лише кілька років тому забруднення атмосфери зросло до 400 ppm CO2, а зовсім нещодавно воно досягло 410 ppm. Після цього рекордного сплеску вчені знали, що показник 415 частин на мільйон в 2019 році був майже неминучим.

Читайте також: Українці розробили плавучий сміттєпереробний завод для очищення океану

"Середній темп зростання залишається на високому рівні... Збільшення порівняно з минулим роком, ймовірно, становитиме близько трьох частин на мільйон, тоді як останнє середнє значення становило 2,5 проміле. Ймовірно, ми спостерігаємо вплив м'яких умов Ель-Ніньо на тлі використання викопного палива", - сказав директор програми Scripps по CO2 Ральф Кілінг.

У 1910 році вміст CO2 в атмосфері становив 300 частин на мільйон - вище, ніж було протягом приблизно 800 тисяч років, - але протягом наступного століття він збільшився ще на 100+ частин на мільйон, оскільки рівні забруднення різко зросли.

"Якщо вуглецеве забруднення в нашій атмосфері буде ставати все сильнішим, все більше і більше тепла буде затримуватися на Землі, що зробить майбутнє глобального потепління схожим на щось з далекого минулого планети - сотні мільйонів років тому", - пише видання.

Як зазначається, коли востаннє на Землі були небезпечні рівні CO2 в атмосфері, на Південному полюсі росли дерева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-