Повернута грамота Петра І має бути передана до бібліотеки ім. Вернадського – директор

Повернута грамота Петра І має бути передана до бібліотеки ім. Вернадського – директор

Укрінформ
Повернута в Україну грамота Петра І має бути передана на зберігання до Інституту рукопису Національної бібліотеки імені В.І. Вернадського.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила генеральний директор Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського Любов Дубровіна.

За словами Дубровіної, 13 квітня 2019 року «в Україну було повернуто з Німеччини цей унікальний документ – грамоту Петра І від 14 вересня 1708 року на поставлення митрополита Іоасафа Кроковського. У роки Другої світової війни грамота перебувала в рукописному зібранні Бібліотеки Академії наук, зокрема, в зібранні документів Київської митрополії, які входили до рукописної колекції Софійської митрополичої ризниці. Цей факт був встановлений групою німецьких та українських експертів. Ця грамота Петра І опинилася після війни в Тюбінґені, в Інституті східноєвропейської історії та регіональних досліджень Тюбингенського університету ім. Ебергарда Карла (земля Баден-Вюртемберґ, Німеччина). Її історія детально висвітлена у спільній статті німецьких та українських науковців та експертів, причетних до повернення Грамоти: Кур-Корольов К. К. Кухер, Т. Себта, Н. Сінкевич. Трофеї війни: історія вивезеної з Києва грамоти Петра I та німецькі студії Східної Європи до і після 1945 р».

Генеральний директор Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського зазначила, що значний внесок у повернення грамоти зробила змішана українсько-німецька комісія з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей. Співголовою з української сторони була перший заступник міністра культури України пані Світлана Фоменко, співголовою з німецької сторони був посол з особливих доручень, статс-секретар у відставці Міхаель Янсен.

Тож, підкреслила Дубровіна, «13 квітня цей повернутий документ був прийнятий особисто міністром культури Євгеном Нищуком і переданий на тимчасове зберігання до заповідника Софія Київська. Там грамота перебуватиме до моменту офіційної передачі її до Інституту рукопису Національної бібліотеки імені В.І. Вернадського, де вона має зберігатися разом з колекційним зібранням Софійського монастиря. Хтось уточнює, чи це правда, інші запитують про місце її знаходження і умови перебування. Преса шкодує, що ця подія її якось оминула… Уточнюємо: процес передачі грамоти має кілька етапів, і головний – ще попереду».

Як повідомляв Укрінформ, церемонія передачі Україні грамоти 1708 року, виданої Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію, пройшла 14 березня в архіві Міністерства закордонних справ ФРН.

Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (федеральна земля Баден-Вюртемберг).

Дослідники зауважують: документ цікавий тим, що в ньому підкреслюється перебування київського митрополита під владою московського патріарха та заборона “відлучатись під благословення й поради вселенських патріархів”.

Читайте також: До Києва привезли грамоту часів Мазепи, яку Німеччина передала Україні

На думку істориків, це підтверджує намагання Москви запобігти намірам утвердити єдину українську православну церкву "під послухом святійшого апостольського трону константинопольського", які були задекларовані у конституції Пилипа Орлика 1710 року, та доводить, що плани повернення Київської митрополії під омофор Константинополя у середовищі київського духівництва початку XVIII ст. були досить поширеними. Той факт, що пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX столітті із тексту "зникла" саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, свідчить про спроби замовчати тему перепідпорядкування Київської митрополії Москві, припускають науковці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-