“ПЕНІТА.оперу” про довічно засуджених жінок покажуть у Києві

“ПЕНІТА.оперу” про довічно засуджених жінок покажуть у Києві

Укрінформ
У столиці готується прем'єрний показ “ПЕНІТА.опери” - театралізованої історії чотирьох жінок, засуджених до довічного ув'язнення.

Про це повідомляється на сторінці“Довічно важливо: соціальний проект” у Facebook.

“В основі сюжету “ПЕНІТА.опери” - чотири історії довічно засуджених жінок, що відбувають ув’язнення у Качанівській колонії в Харкові. Драматургиня Тетяна Киценко поспілкувалася з ними і написала за історіями лібрето. Документальна прем'єра відбудеться у рамках “Довічно важливо: соціальний проект”, у ході якого також відбудуться науково-практичні конференції та круглі столи, організовані Харківською правозахисною групою та European Prison Litigation Network (Париж)”, - ідеться в повідомленні.

Музику до опери написав композитор Золтан Алмаші, режисер - Максим Голенко. У створенні вистави також взяли участь художник-постановник Максим Афанасьєв, віджей Сергій Пілявець, хореограф Максим Булгаков та Квартет ім. Левка Ревуцького. Виставу доповнить концептуальна фотовиставка Русі Асєєвої.

Нині в Україні відбувають довічне ув'язнення 22 жінки. Через 20 років, проведених у зоні, кожна з довічниць має шанс на помилування, утім не на виправлення судових помилок. Українські і європейські правозахисники переконані, що не кожна з них отримала справедливий вирок, а деякі заслуговують і мають вимагати перегляду своєї справи. Театральні митці, художники та правозахисники об'єднались у проекті “Довічно важливо”, аби почути особисті історії довічниць і переказати їх глядачам.

Читайте також: Нацопера анонсує прем'єру осучасненого "Севільського цирульника"

Європейський суд 12 березня 2019 року визнав українське довічне позбавлення волі тортурами, порушенням прав людини, таким, що суперечить пенітенціарній логіці та філософії ресоціалізації з подальшою соціальною адаптацією колишнього засудженого в суспільство загалом. І через те, що в Україні цілком відсутня система перегляду справ, станом на 2018 рік з усіх довічно засуджених жінок на свободу вийшла лише одна.

Прем’єра вистави “ПЕНІТА.опера” відбудеться 11 квітня о 19:00 на Сцені 6 Довженко-Центру у Києві.

25 квітня прем'єру покажуть ув'язненим довічно у колонії № 54 м. Харкова.

Фото: moemisto.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-