У Дніпрі відкрилася онлайн-виставка, присвячена академіку Писаржевському

У Дніпрі відкрилася онлайн-виставка, присвячена академіку Писаржевському

Укрінформ
У Державному архіві Дніпропетровської області відкрилася онлайн-виставка, присвячена одному з найвидатніших хіміків ХХ століття академіку Леву Писаржевському.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі архіву.

«Основу експозиції становять цифрові копії архівних документів та матеріалів з особового фонду Льва Писаржевського, що зберігається в Державному архіві Дніпропетровської області. У структурі виставки – 5 розділів. Документи розділу «Дитинство, навчання, ранній період наукової діяльності» дозволяють визначити дійсний рік народження вченого – 1871, що суперечить 1874 року, який вважається офіційним і зазначається у більшості біографічних видань», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Дніпрі відкрили погруддя Лесі Українці

Як зазначається, онлайн-виставка дає можливість ознайомитися також з документами про навчання Писаржевського, його становлення як вченого.

Саме в період навчання в Одеському університеті він отримав свою першу нагороду – Ломоносівську премію Академії наук.

На виставці представлені його фотографії, особисті документи життєвого шляху й професорської діяльності в Київському політехнічному, Катеринославському гірничому інститутах.

Серед науковців Писаржевського вирізняють за прикладні розробки, спрямовані на обслуговування армії у воєнний час: виробництво йоду, пероксиду водню тощо. Писаржевським (разом з М. Д. Аверкієвим) був запропонований спосіб виділення йоду, який був так потрібний для лікування поранених воїнів, з морських водоростей.

Про те, як проводилася робота дослідної станції з добування вітчизняного йоду в Катеринославі, можна дізнатися з фотоальбому, присвяченому роботі станції, статті, розміщеній у виданні «Известия Екатеринославского городского общественного управления».

Відомо, що за запропонований спосіб виготовлення пероксиду йоду Писаржевському та його учню Олександру Бродському Комітетом по технічних справах Міністерства торгівлі було видано Охоронне свідоцтво. Водорості філофора, що добувалися в 80-ти милях від Одеси у відкритому морі, висушувалися і надходили на переробку до Катеринослава, де спалювалися, і далі з цієї сировини добували йод, середньодобовий вихід якого становив не менше 10 фунтів.

Оскільки в Першій світовій війні застосовувалися отруйні гази, виявилося необхідним проведення дослідницьких робіт з вивчення газів. Писаржевський був одним із вчених, які працювали в Газовій секції, що була влаштована в лабораторії Катеринославського гірничого інституту. На виставці публікується звіт про діяльність цієї секції.

За радянського часу Писаржевський постає як вчений, вчитель, громадський діяч, видатний організатор. Він був одним із засновників Вищих жіночих курсів, університету, Єврейського політехнічного інституту в Катеринославі, Хіміко-технологічного інституту в Дніпропетровську, Хімічного науково-дослідного інституту в Тифлісі (згодом Інститут фізичної та органічної хімії Грузинської Академії Наук), засновником Українського інституту фізичної хімії, який після смерті отримав його ім’я.

А опубліковані цифрові копії живописних робіт вченого свідчать ще про одну грань його творчої натури. Тут вперше зібрані разом всі пейзажі, написані маслом, які вдалося розшукати, з фондів Державного архіву Дніпропетровської області, музеїв дніпровських вищих навчальних закладів – Дніпровської політехніки, Українського державного хіміко-технологічного університету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-