Повернена “Катерина” Шевченка змусить переосмислити тему жінок-покриток

Повернена “Катерина” Шевченка змусить переосмислити тему жінок-покриток

Укрінформ
У Національному музеї Тараса Шевченка 28 лютого відкриється нова зала і стартує проект «Катерина: ВКЛ/ВИКЛ», присвячений темі української жінки-покритки.

Як повідомляють представники музею, у його межах одне з найвідоміших полотен Тараса Шевченка “Катерина” повернеться в експозицію після кількамісячного слідства. А проект навколо цього приводу розповість історію маргіналізованої жінки, яка виклюючена з громади за порушення визначеної соціумом гендерно-соціальної ролі.

“Історія Катерини – не унікальна в українських реаліях ХІХ століття, як і в творчості Шевченка. Але поема «Катерина» – це перший літературний, а однойменна картина – перший художній твір, де він звертається до теми покритки – жінки, що стала матір’ю поза шлюбом. Тому саме Катерина стала «голосом» нашого проекту. Після більш ніж піврічної відсутності музей повертає в експозицію картину «Катерина». Але тепер це не «мовчазне» полотно на стіні. Фактично це перша спроба працювати в експозиційному просторі музею з контекстами і нарацією. Сьогодні, коли нівелюється цінність оригінального експонату, чи не єдиний спосіб його актуалізувати – вписати в story. Саме це ми й зробили в рамках проекту «Катерина: ВКЛ/ВИКЛ»: вписали картину і поему в соціально-історичний, мистецький та літературний контекст”, – розповіла Укрінформу кураторка проекту Вікторія Антоненко.

Читайте також: Нові образи Кобзаря, або Як Шевченко став мемом

Організатори проекту ставлять за мету порушити питання різниці у ставленні Шевченка до жінки залежно від (не)дотримання нею певного сценарію народження дітей, з’ясувати, на чиєму боці виступає поет –  упослідженої матері чи традиційного суспільства – та визначити, наскільки Шевченко об'єктивний в оцінках причин появи покриток і які стереотипи сформував чи зруйнував для сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-