Фонд Сергія Жадана та Інститут книги починають проект на підтримку бібліотек Донбасу

Фонд Сергія Жадана та Інститут книги починають проект на підтримку бібліотек Донбасу

Укрінформ
Жадан, Курков, Андрусяк та Положій туром по бібліотеках Донбасу розпочинають проект "Схід читає" Благодійного фонду Сергія Жадана спільно з Українським інститутом книги за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Про це Укрінформу повідомив партнер проекту — PR-агенція "Bagels & Letters".

"Усього в програмі — зустрічі в 15 містах Донецької та Луганської областей. А почнеться проект 16 січня у Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка, де проведуть прес-конференцію для журналістів і читачів, а також літературний вечір. А вже наступного дня, 17 січня, письменники поїдуть у перший тур, де до них приєднається дитяча письменниця Тетяна Стус. За два дні вони відвідають бібліотеки Сватового, Станиці Луганської, Щастя й Старобільська. А в лютому і березні до проекту приєднаються інші українські письменники. Вони завітають у Слов'янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку, Бахмут, Авдіївку, Миронівський, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Золоте, Попасну й Горське", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, проект "Схід читає" народився із дружби, яка у Сергія Жадана зав'язалася з бібліотеками під час поїздок на Донбас. Жадан запросив у проект відомих українських письменників. Разом вони вирушать на Донбас, щоб провести кілька зустрічей в бібліотеках та школах.

"До бібліотек потрібно повертати життя, вони не повинні бути просто місцем зберігання книг. Багато бібліотек, з якими ми товаришуємо, давно стали центрами культурного життя. Як бібліотеки в Костянтинівці, Дружківці, Авдіївці, у моєму рідному Старобільську — туди повертаються люди, і ми хочемо підтримати це", — каже Сергій Жадан.

Письменник наголошує, що бібліотеки Донбасу останніми роками змушені були боротися за своє існування. "Я знаю кілька бібліотек, що потрапили під обстріл. Наприклад, бібліотека в Станиці Луганській: там навіть є книги, в яких залишилися уламки та кулі. Наш фонд підтримує цю бібліотеку, ми привозили туди нову літературу, виписували газети, організовували зустрічі з письменниками. Бібліотека стала для Станиці справжнім центром життя", — розповідає Жадан.

Яскравий приклад бібліотеки як культурного осередку — Луганська обласна універсальна наукова бібліотека. "Зараз вона розташована в Старобільську, там зробили ремонт, встановили комп'ютери. Виглядає бібліотека як звичний для нас, харків'ян, сучасний хаб або креативний простір. Це живе місце, де відбуваються зустрічі та заходи, де проводить час місцева молодь — вони в бібліотеці читають, спілкуються, працюють", — зазначає директорка Фонду Сергія Жадана Ірина Куніцина.

Одним із приводів відвідати бібліотеку, розповідають у фонді Жадана, стануть нові видання — Український інститут книги щойно завершив програму закупівлі нових книжок для публічних бібліотек на суму 114 567 400 грн. 714 найменувань, 986 449 примірників надійдуть до бібліотек по всій країні. Це сучасні видання українських авторів, у тому числі — дитячих письменників, українські переклади іноземних книг, а також книги учасників проекту "Схід читає": "Антена" Сергія Жадана, кілька романів Андрія Куркова (зокрема "Щоденник Майдану та Війни", "Пікнік на льоду", "Остання любов президента"), "Іловайськ" Євгена Положія, "Зайчикова книжечка" та "Третій сніг" Івана Андрусяка.

За словами директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, на додаток до вже закуплених видань, Український інститут книги дарує бібліотекам-учасницям проекту ще понад 2 000 примірників нових книжок.

Читайте також: Жадан, Гузар і книжки про Донбас: що радить прочитати Порошенко

Графік проекту:

17 січня — Сватове (Сватівська центральна районна бібліотека ім. Полякова, Сватівська гімназія), Старобільськ (Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Горького).

18 січня — Станиця Луганська (КЗ "Станично-Луганська РЦБС", Кондрашевська школа), Щастя (КЗ "Міська універсальна публічна бібліотека м. Щастя", Палац культури).

21 лютого — Слов'янськ (Центральна міська бібліотека ім. Петренка), Краматорськ (Центральна публічна бібліотека, Дитяча бібліотека ім. Пушкіна).

22 лютого — Дружківка (Дружківська міська центральна бібліотека ім. Лесі Українки, Центральна дитяча бібліотека ім. Купріна ("Купрінка"), Костянтинівка (Костянтинівська центральна міська бібліотека, Костянтинівська школа №8).

23 лютого — Бахмут (Бахмутська міська бібліотека для дітей, Центральна міська бібліотека Бахмутськоъ міської ЦБС), Авдіївка, Миронівський.

14 березня — Сєвєродонецьк (Сєвєродонецька міська публічна бібліотека), Лисичанськ (КЗ "Лисичанська ЦБС", Лисичанська бібліотека для дітей).

15 березня — Золоте, Гірське, Попасна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-