На етнопоказі

На етнопоказі "Українськими Амаzонками" стали 15 волонтерок-дніпрянок

Фото, відео
Укрінформ
У Дніпрі в культурно-діловому центрі "Менора" в рамках мистецького проекту "Українські Амаzонки" напередодні відбувся унікальний етнопоказ за участі жінок-учасниць бойових дій на Сході України, волонтерок та військових журналісток. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Організаторами видовищного дійства стали Міністерство інформаційної політики України, Дніпровська міська рада, ГО "Всесвітній день вишиванки".

"Головна мета заходу — показати, що на Сході України поряд з чоловіками боронять свою землю й українські жінки, українські амазонки. Ми також хочемо підняти в рейтингу важливість їхньої праці. Хочемо і їх надихнути, показати, що держава їх не забуває, а хоче показати їх красу. Ми хочемо показати дипломатам, іноземним представництвам, яких ми сюди запросили, те, що в нас на Сході є війна і там боронять свою країну навіть жінки", — зазначила радник Міністра інформаційної політики України з питань міжнародної комунікації, керівник і організатор проекту Марина Соботюк.

Етнопоказ у межах мистецького проекту "Українські амаzонки" відбувся у Дніпрі / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

За її словами, сьогодні українське вбрання — це не лише вишиванка та сорочка, а й сукня, пальто, шкіряна сукня, брюки. А вишитий орнамент на них додає стилю.

У Дніпрі в етнопоказі брали участь 25 дівчат, з них 15 — дніпрянки. «Тому що ваше місто дуже патріотичне. Ми приїхали зовсім іншим складом дівчат, ми додати 15 дівчат з Дніпра. Це переважно волонтери. І ми покажемо ваших героїнь на всю Україну», — сказала Соботюк.

Одяг, який демонстрували «амазонки», представили п’ять дизайнерів — бутик-ательє козацького одягу «Отаман», дизайн-студія «Волошка», Анна Арич, Олександра Теліженко, студія сучасної вишивки і авторського одягу «Гойра» зі Львова.

Коли дівчата проходили по подіуму і демонстрували дизайнерські вишиванки, на екранах демонстрували їхні фотографії в камуфляжі. Дві різні іпостасі – мужності та краси — торкали за душу. Крім того, цей проект піднімає важливе питання психологічної реабілітації військових.

«Зазвичай волонтери одягаються в берці або зручні кросівки, джинси, футболки. Каблуки і сукні — тільки у свята», — зізналася волонтер Дніпровського військового госпіталю Ольга Сігорева.

Етномоделі у Дніпрі вийшли у авторських віночках від Надії Козаченко, чого не було на двох попередніх показах у Києві та Львові. Під час фінального виходу на подіум дівчата взяли до рук ще й козацькі атрибути — булаву, меч, нагайку.

Мистецький проект «Українські Амаzонки» до Дніпра привіз іще два проекти — «У війни не жіноче обличчя», де на повний зріст сфотографовані чоловіки-герої поряд з жінками-героїнями війни. Вони також переодягнені — з одного боку — це військова форма, з іншого — цивільна. Організатори хотіли показати, наскільки люди змінюються, коли переодягаються.

Читайте також: Повернутися з війни важче, ніж узяти зброю – Геращенко

Другий проект — календарі «Українські Амаzонки», які було презентовано на заході. Учасники також отримали дві книги — про Олега Сенцова і «Жінка війни» авторки Анни Шилой.

Було також продемонстровано старовинні строї з колекції традиційного вбрання етногалереї «Спадок».

Етнопоказ супроводжувала тематична виставка картин відомої родини художників Романа та Надії Федин, в яких присутня вишиванка та унікальні мурали, висотою до 5 метрів, із зображенням сучасних жінок-військових у строях з Півночі, Півдня, Заходу та Сходу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-