У Харків із Німеччини повертають картину, загублену у Другу світову

У Харків із Німеччини повертають картину, загублену у Другу світову

Укрінформ
Полотно українського художника другої половини XIX - початку XX століття Сергія Васильківського "Етюд з будинком", загублене у роки Другої світової  і знайдене в Німеччині, найближчим часом повернуть у Харків.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в прес-службі Харківської ОДА з посиланням на Міністерство культури України.

"Під час ХІІ засідання змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення і реституції культурних цінностей, втрачених і незаконно переміщених під час Другої світової війни, яке завершилося напередодні в Києві, німецька сторона повернула Україні картину Васильківського "Етюд з будинком"... Найближчим часом Міністерство культури України планує повернути картину в Харківський художній музей для постійного зберігання та експонування. Це єдина картина, яка більше ніж через 70 років повертається в музей".

Як розповіла кореспондентові Укрінформу директор Харківського художнього музею, заслужений працівник культури України Валентина Мизгіна, в кінці 2016 року до Харкова надійшло повідомлення з Берліна про те, що на аукціоні продано картину, яка може належати музею.

"До правоохоронних органів Німеччини звернувся покупець картини, який висловив сумнів в її оригінальності. Йдеться про картину уродженця Харківської області Сергія Васильківського, на якій зображений будиночок, в якому він колись жив. Ця картина входить до числа тих, які вивезли з музею в роки Другої світової війни. На картині немає підпису автора. Проте з Берліна надіслали світлини зворотного боку картини. На ньому видно букви "УКГ", тобто, Українська картинна галерея - так тоді називався наш музей. Аукціоністи ж сприйняли ці букви як ініціали невідомого художника і продали картину, хоча були зобов'язані перевірити всі дані", - пояснила Мизгіна.

Відомий український художник Сергій Васильківський - уродженець Харківської області. Він залишив майже 3000 робіт, і півтори тисячі з них передав Харківському художньому музею. Більшість картин загублено в роки Другої світової війни. Сьогодні в музеях і приватних колекціях налічують близько 500 творів Васильківського.

Читайте також: У Відні з аукціонного дому викрали картину Ренуара

У роки війни Харківський художній музей втратив близько 70 тис. картин. На сьогоднішній день у музеї збереглися документи на 50 тисяч втрачених експонатів.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина повернула Україні втрачену під час Другої світової війни картину Сергія Васильківського "Етюд з будинком". Посол з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ ФРН Міхаель Янсен передав картину співголові Змішаної українсько-німецької комісії - першому заступнику міністра культури України Світлані Фоменко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-