Супрун розповіла, скільки їсти сала

Супрун розповіла, скільки їсти сала

Укрінформ
В Україні про сало складають пісні і жарти та просять привезти як гостинець. Чи є в салі стільки ж користі, скільки уваги йому приділяють?

Про це у Facebook написала в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

“Сало - це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти - такі, як в рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. В 100 грамах - майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири - це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов'язують із ризиком атеросклерозу”, - написала Супрун.

Як ідеться у дописі, 100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. У салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трошки - кілька скибок - можна і корисно.

З іншого боку, у салі, все-таки, більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.

Сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та екзотичне й дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.

В салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.

Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів - третина денної норми для людей, які не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.

Читайте також: Штучні авторитети та "корисні ідіоти": науковці розказали про засоби маніпуляції

А щоб сало принесло максимальну користь для здоров'я, Супрун радить не вживати сало у великих кількостях, пильнувати свій раціон та зважати на витрати енергії. Якщо ви раптом з'їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м'ясо, а також солодощі.

Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами - картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами - червоним перцем, гірчицею. Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам - каротиноїдам. Тому якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем, радить очільниця МОЗ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-