Майже кожний другий український підліток має досвід вживання вейпів

Майже кожний другий український підліток має досвід вживання вейпів

Опитування
Укрінформ
Фактично, кожний другий український підліток має досвід вживання електронних сигарет, а 18,4% молодих людей віком від 13 до 15 років наразі є їх споживачами.

Такі дані глобального опитування молоді щодо вживання тютюну оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ України Ірина Руденко.

"Відповідно до результатів дослідження 18,4% молодих людей віком від 13 до 15 років (22,6% хлопців та 14% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет, а більш як 40% молодих людей мають досвід їх вживання", - сказала вона.

Руденко додала, що це дуже високий показник, особливо з огляду на те, що сьогодні в Україні ринок електронних сигарет законодавчо не врегульований.

"Ми не розуміємо, якої якості пристрої та рідини для наповнення цих електронних сигарет продаються в Україні. Особливо це стосується дітей, адже продаж електронних сигарет в Україні не має навіть вікових обмежень. Це питання, я вважаю, має бути якнайшвидше врегульоване шляхом прийняття відповідного законопроекту, адже вживання електронних сигарет може потенційно підвищити вірогідність переходу молоді в майбутньому на звичайні сигарети", - акцентувала в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ.

У цьому контексті виконавчий директор ГО "Центр громадського представництва "Життя" Лілія Олефір поінформувала, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект (№2820), який передбачає заборону продажу ароматизованих сигарет, збільшення площі картинок про шкоді куріння до 65% від поверхні пачки сигарет з обох її боків, а також заборону рекламувати і продавати дітям електронні сигарети, визначає чіткі вимоги до вмісту і маркування.

"Є приклади держав, які більш суворо підійшли до регулювання (ринку) електронних сигарет - у деяких державах їх заборонили. В Україні на сьогодні, окрім заборони куріння електронних сигарет у громадських місцях, зокрема кафе, барах, ресторанах, жодні інші регулювання відсутні... Ця цифра - 18,4% споживачів електронних сигарет серед молоді - показує: якщо не врегулювати це питання зараз, вона буде продовжувати зростати", - вважає Олефір.

Читайте також: Куріння серед молоді залишається великою проблемою - МОЗ

Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) – це свiтовий стандарт для систематичного моніторингу вживання молоддю тютюну та відстеження ключових показників контролю над тютюном.

GYTS – національно репрезентативне опитування учнівської молоді віком 13-15 років. Воно підвищує спроможність країн розробляти, впроваджувати та оцінювати програми з контролю над тютюном, насамперед ті, що орієнтовані на молодь, та допомагає країнам виконувати свої зобов'язання відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. В Україні GYTS було проведено тричі – у 2005, 2011 та 2017 роках – Інститутом громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і Центрів з контролю та профілактики захворювань (США).

Фото: Анатолій Сірик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-