Від пневмонії у світі щодвадцять секунд помирає одна дитина – ВООЗ

Від пневмонії у світі щодвадцять секунд помирає одна дитина – ВООЗ

Укрінформ
Незважаючи на те, що пневмонія одна з тих хвороб, яким можна легко запобігти, у світі кожні 20 секунд від неї помирає одна дитина.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я.

“Пневмонія є однією з найбільш піддатливих до профілактики хвороб. Однак за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 20 секунд від цієї інфекції помирає одна дитина у світі. Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми”, - зазначили у МОЗ.

Читайте також: МОЗ радить “не напихатися” антибіотиками без вагомих причин

У відомстві акцентували, що пневмонія є однією з провідних причин смертності серед дітей.

“Пневмонія вважається найбільш поширеною та серйозною інфекційною причиною високого рівня смертності дітей раннього віку у всьому світі. За даними ВООЗ, пневмонія є причиною смертей близько 16% дітей віком до 5 років у всьому світі. Причиною розвитку бактеріальної пневмонії у дітей найчастіше стають пневмококи (Streptococcus Pneumoniaе) та гемофільна паличка типу Б (Haemophilus Influenzae Type B (Hib). А найпоширенішою причиною вірусної пневмонії є респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція (гостра вірусна хвороба з групи ГРВІ)”, - наголосили у МОЗ.

Читайте також: Епідеміолог попереджає про “агресивний” грипозний сезон

Там розповіли, що існують різні шляхи розповсюдження збудників пневмонії.

“Віруси і бактерії, які зазвичай локалізуються у носі або горлі дитини, можуть потрапити у легені при вдиханні. Крім того, ці збудники поширюються повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні. Інфекційною пневмонією можна заразитися і через кров, особливо це стосується немовлят під час пологів або одразу після народження”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві також зауважили, що профілактика пневмонії у дітей є одним із основних елементів стратегії зниження рівня дитячої смертності у всьому світі.

Читайте також: МОЗ не радить лікувати грип "бабусиними методами"

“Планова вакцинація визнана найбільш ефективним методом профілактики пневмонії. В Україні за кошти Державного бюджету закуповуються якісні та ефективні вакцини від Hib-інфекції (гемофільної палички типу Б), кору (у складі комбінованої вакцини КПК від кору, паротиту, краснухи) та кашлюку (у складі комбінованої вакцини АКДП від дифтерії, правця, кашлюку). Діти отримують щеплення проти цих хвороб безоплатно. У всіх регіонах країни достатньо вакцин”, - наголосили у МОЗ.

Щоб запобігти розвитку пневмонії, фахівці рекомендують зміцнювати імунну систему.

“Передусім подбайте, щоб харчування було збалансованим та достатнім. Особливо важливо це для новонароджених: грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя укріпить імунітет малюка. Дбайте про чистоту в домі, провітрюйте приміщення і киньте курити чи хоча б не куріть в приміщені і коли поруч діти”, - наголосили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-