МОЗ радить “не напихатися” антибіотиками без вагомих причин

МОЗ радить “не напихатися” антибіотиками без вагомих причин

Укрінформ
Стійкість до антибіотиків є актуальною проблемою для світової системи охорони здоров’я: люди усе частіше помирають через хвороби, що зумовлені стійкими до антибіотиків бактеріями.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

“Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок застосування антибіотиків бактерії стають нечутливими до антибіотиків. Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності”, - наголосили у МОЗ.

У відомстві зазначили: що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому.

“Сьогодні люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин, ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати, і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існує”, - заявили у МОЗ.

Читайте також: В Україні впроваджують новітні методи діагностики туберкульозу

Фахівці підкреслюють, що одними з головних причин розвитку антибіотикорезистентності є надмірне використання антибіотиків і недотримання курсу лікування.

“Щоб запобігти стійкості до антибіотиків, насамперед, не можна займатися самолікуванням. Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря. Не можна переривати лікування; проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому”, - зазначили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-