В Україні впроваджують новітні методи діагностики туберкульозу

В Україні впроваджують новітні методи діагностики туберкульозу

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні впроваджується новітній молекулярно-генетичний метод діагностики туберкульозу, так звана система GeneXpert, що допоможе подолати епідемію туберкульозу в нашій державі.

Про це заявила завідувач Центру контролю за соціально небезпечними хворобами Центру громадського здоров'я України Яна Терлеєва в коментарі кореспондентові Укрінформу.

"В Україні відбувся прорив щодо наближення найсучасніших методів діагностики у пацієнтів з туберкульозом за допомогою найсучасніших систем GeneXpert. На сьогодні в Україні є значною проблемою поширення мультирезистентного туберкульозу (стійкого до протитуберкульозних препаратів). За останніми даними, в Україні серед вперше виявлених випадків туберкульозу у кожного третього хворого буде мультирезистентна форма, а серед повторних випадків туберкульозу — кожен другий. Тому на сьогодні однією з основних задач охорони здоров’я України є створення сучасних можливостей для діагностики туберкульозу, щоб виявляти лікарсько-стійкі форми", - наголосила Терлеєва.

Читайте також: Чверть людей у світі інфікована туберкульозом - ВООЗ

Вона зазначила, що звичайне дослідження мокротиння не виявляє резистентності (стійкості) мікобактерій до основних протитуберкульозних препаратів.

"Донедавна одним з лабораторних методів підтверджених діагнозів туберкульозу був звичайний аналіз мікроскопії мокротиння. Він простий, дешевий, доступний у великій мережі лабораторних пунктів першого рівня. Але він не виявляє резистентності. Сучасним методом діагностики мультирезистентності є молекулярно-генетичний метод, так звана система GeneXpert", - зазначила Терлеєва.

За її словами, на сьогодні Україну забезпечено системами GeneXpert.

"Раніше вони були зосереджені винятково у регіональних протитуберкульозних диспансерах. Тому всі пацієнти, які мали туберкульоз, проходили через таке дослідження на базі обласних тубдиспансерів. Тепер змінилася стратегія ВООЗ, і наша країна теж це підтримує, щодо необхідності дослідження за допомогою молекулярно-генетичних методів на наявність стійкості у пацієнтів, які мають лише підозру на туберкульоз або мають лише симптоми туберкульозу (зокрема, кашель понад два тижні)", - сказала Терлеєва.

Вона підкреслила, що дуже важливо діагностувати туберкульоз на первинному рівні надання медичної допомоги.

"Сьогодні в Україні вже є 74 таких системи. Вони встановлені та працюють у пілотних регіонах у межах госпітальних округів на Дніпропетровщині, Одещині та Херсонщині. Госпітальні округи розміщено так, щоб пацієнт протягом доби міг дістатися лікарні, де він зможе провести таку діагностику. За підтримки коштів гранту Глобального фонду таке обладнання буде встановлено у межах кожного госпітального округу в країні в першому півріччі 2019 року", - зазначила Терлеєва.

Читайте також: В Україні - одні з найвищих у світі показники стійкої до антибіотиків форми туберкульозу

Вона підкреслила, що завдяки цьому в Україні будуть швидко виявляти стійкі форми туберкульозу та швидше призначати правильне лікування цієї хвороби.

"На сьогодні це є однією з найкращих практик профілактики туберкульозу: пацієнт, якому буде призначено швидко правильне лікування, стає абсолютно безпечним для оточуючих протягом кількох днів. Також системи молекулярно-генетичної діагностики GeneXpert розширюють портфель досліджень. Якщо раніше можна було виявляти лише мультирезистентні форми туберкульозу, то тепер розроблено картриджі, що уможливлюють діагностику ВІЛ-інфекції, гепатитів С, онкології, інфекцій, що передаються статевим шляхом, особливо небезпечних внутрішньолікарняних інфекцій і багато інших. Тобто на цих системах, що встановлені для діагностики туберкульозу, можна буде розширювати спектр досліджень для пацієнтів", - сказала Терлеєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-