В Україні - одні з найвищих у світі показники стійкої до антибіотиків форми туберкульозу

В Україні - одні з найвищих у світі показники стійкої до антибіотиків форми туберкульозу

Укрінформ
В Україні зафіксовано одні з найвищих у світі показники поширення мультирезистентної, або стійкої до антибіотикотерапії, форми туберкульозу.

Про це повідомляється на сайті Центру громадського здоров’я, посилаючись на статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я.

“ВООЗ повідомляє, що Україна належить до країн, де кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз є однією з найбільших у світі. Крім того, Україна ввійшла до п’ятірки держав із найвищою кількістю зареєстрованих випадків ТБ із розширеною резистентністю - 1 097 випадків у 2017 р. Утім, наші показники мають тенденцію до зниження, за останні роки ВООЗ відзначає зниження кількості нових випадків ТБ на 10% та зменшення на 3% кількості випадків мультирезистентного ТБ серед нових випадків”, - зазначили у відомстві.

У 2017 році туберкульоз став причиною смерті 1,6 млн осіб, із яких 300 000 мали поєднану інфекцію ВІЛ/ТБ. Мільйони людей продовжують хворіти на туберкульоз рік у рік. У 2017 р. на туберкульоз у світі занедужало близько 10 млн людей, з-поміж них 1 млн - діти, зазначається у звіті ВООЗ.

Читайте також: Стрес може призвести до розвитку туберкульозу - експерт

Нагадаємо, мультирезистентний туберкульоз є формою туберкульозу, що резистентна (стійка) до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів - ізоніазиду та рифампіцину. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

В Україні виявляють понад 8 тис. хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Також, за висновками експертів, Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу. У нашій країні виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу.

ВООЗ видає звіт про туберкульоз щороку з 1997 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-