МОЗ не радить лікувати грип

МОЗ не радить лікувати грип "бабусиними методами"

Укрінформ
Популярні засоби лікування застуди та грипу у дітей насправді не мають ефективності.

Про це розповів сімейний лікар Вадим Вус, поради якого опублікувало Міністерство охорони здоров'я.

"Небулайзерна, інгаляційна терапія може бути небезпечною для маленьких дітей, бо призводить до збільшення об'єму слизу в дихальних шляхах. Крім того, комбіновані рослинні суміші (евкаліпт, ротокан тощо),  які дуже полюбляють бабусі, можуть спровокувати алергічну реакцію і таким чином утруднити дихання. Корисніше контролювати вологість повітря в кімнаті на рівні 70% плюс-мінус 10% за допомогою гігрометра», - говорить сімейний лікар Вадим Вус.

Небулайзери використовують під контролем лікаря при бронхіальній астмі, захворюваннях нижніх дихальних шляхів. Однак при застуді чи грипі їх використовувати недоцільно.

Сиропи від кашлю можуть бути шкідливими для дітей до 4 років, бо як і інгаляції можуть спричинити надлишкове утворення слизу в дихальних шляхах.

А так звані «комбіновані ліки від застуди» полегшують симптоми у дорослих, однак заборонені для дітей молодшого віку. Застосування їх при лікуванні дітей, за словами лікаря, може призвести до таких побічних ефектів, як потьмарення свідомості, часте серцебиття, підвищення тиску.

Читайте також: Грип перевищує поріг захворюваності в шести областях

Також не впливають на вірусну інфекцію антибіотики. Грип та ГРВІ - це вірусні захворювання. Внаслідок ускладнень грипу може виникнути бактеріальна інфекція. Лише в таких випадках лікар призначає антибіотики. Натомість часте використання антибіотиків може призвести до нечутливості бактерій до цих ліків в майбутньому.

Крім того, при грипі та ГРВІ не має сенсу "лікуватися" імуномодуляторами та інтерферонами, оскільки їх ефективність при лікуванні грипу не доведена. Ці препарати використовують для лікування інших захворювань.

Гомеопатичні препарати взагалі не мають ніякої дії, а противірусні при легкому перебігу хвороби не застосовуються.

"Єдині противірусні з хоч і низькою, але доведеною ефективністю - це озельтамівір і занамівір. Однак вони призначаються лікарем у випадках ускладеного грипу, появи небезпечних ознак або коли грип діагностують у людей з груп ризику в перші 2 доби захворювання", - каже лікар.

До ускладнень грипу відносяться: пневмонія, фебрильні судоми, міозит (запалення м'язів), інфекційно-токсичний шок, гостра серцева недостатність, міокардит, синдром Рея, Гієєна-Барре, енціфаліт, менінгіт.

Небезпечні ознаки грипу це ціаноз; задишка; геморагічний висип; кровохаркання; багаторазове блювання та/або діарея; біль за грудиною; гіпотензія; брадикардія, аритмія; порушення свідомості; судоми, збудження. "Якщо у вас є будь-який із цих симптомів - негайно телефонуйте 103", - зазначили в МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-