На Book Space у Дніпрі презентували свої книги учасники АТО

На Book Space у Дніпрі презентували свої книги учасники АТО

Укрінформ
На Міжнародному книжковому фестивалі Book Space-2018 у Дніпрі ветерани АТО та волонтери презентували свої книги про події на Донбасі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, житомирянин Василь Піддубний, автор і редактор-впорядник трьохтомної збірки «Слово про війну», до якої ввійшли 35 розповідей учасників бойових дій на сході України та волонтерів, відзначив тепле ставлення представників обласної адміністрації та звичайних людей.

«Розумію, що війна – тема важка, не всі хочуть читати про неї, але тут на фестивалі ми зустріли дуже багато патріотів, з ними цікаво вести розмову», - сказав він.

Дніпрянка Анна Теряник, яка з початку 2014 року на власному авто перевозила поранених, з кожної поїздки привозила нові історії, створила про це книгу «Попутники».

«Просто хочу, щоб про те, як ми тут жили, дізналися всі, бо війна торкнулася всіх - незалежно від того, військові вони чи цивільні», - сказала Теряник.

«Це проза нашого земляка Сергія Сергійовича (позивний «Сайгон») – «Грязь». Дуже багато людей підходили, питали, казали, що мають цю книгу. Сам автор, на жаль, не зміг приїхати, але ось ми трохи почитали його і зрозуміли, що про передову він написав дуже реалістично, нічого не прикрашаючи, читач наче сам потрапляє туди», - розповідають волонтерки фестивалю.

Петро Солтис (Здолбуново, Рівненська область) привіз до Дніпра власну книгу «370 днів у камуфляжі». Він воював у складі дивізіону 44-ої окремої артилерійської бригади і книга присвячена подіям 2014-2015 років, бойовому шляху, який пройшов дивізіон, як воював, як складалися долі побратимів.

«Для мене це (книжковий фестиваль – ред.) – друга така спроба за три роки. Перша була у Львові, де надали майданчик для авторів-атовців. Дніпро повторив цю практику і зробив трохи більше, ніж у Львові. Сподіваюсь, що цей початок буде підтримано в інших обласних центрах, тому що потрібно, щоб суспільство знало, що відбувалося і відбувається сьогодні на фронті. Ця правда необхідна для суспільства, і певний відсоток людей довів, що йому це цікаво, війна в їх серці, вони переживають і ці події їх хвилюють. Але більшість, як і всюди в нашому суспільстві на сьогодні, показала свою позицію до цього сегменту літератури і до цієї теми, а саме – байдужість. Це прикро, але маленькі кроки долають велику відстань», - переконаний Солтис.

Дмитро Степаненко (болгарське село Вільшанка на Кіровоградщині), автор фронтового «Щоденника» (окопні історії).

Читайте також: МІП розповіло, як популяризує українську книгу на Донбасі

«Щоденник я записував у вигляді постів у Facebook для родичів, волонтерів, друзів, щоб їм було цікаво почитати. Побачили журналісти за лайками і запропонували видати збіркою. Фактично ця книга написана ще на війні. Прийшовши з фронту я провів лише деяке редагування. Писалося коротко, бо треба було набирати в телефоні, зайвих історій там немає, є веселі, є сумні. Як мені говорили ті, хто його вже читав, можна посумувати за загиблими, можна посміятися над живими», - розповів автор.

Крім того, свою книгу «П'ятеро як один» презентував журналіст з Черкас Назарій Вівчарик.

«До стенду авторів або учасників АТО мене приєднали, хоча я б не сказав, що моя книга безпосередньо стосується АТО. Вона більше про дружбу, це сучасна проза і наскрізною лінією проходить тема межі. АТО - це кінцевий шлях героя і я розкриваю те, як він доходить до цієї межі, оскільки межа в кожного може бути різна», - говорить Вівчарик.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпрі відкрився перший Міжнародний книжковий фестиваль Book Space-2018 в рамках програми «Культурна столиця».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-