Україна показала МАГАТЕ виставку про Чорнобиль

Україна показала МАГАТЕ виставку про Чорнобиль

Фото
Укрінформ
Україна вперше представила тематичну виставку з чорнобильської тематики у Віденському відділенні ООН на полях 62-ї сесії генеральної конференції МАГАТЕ, яка проходить з 17 по 21 вересня.

Урочисте відкриття стенду "Чорнобиль – територія змін" відбулося у понеділок у центральній будівлі Віденського міжнародного центру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Генеральна конференція МАГАТЕ – це такий майданчик, де збираються професіонали галузі, тут щороку країни демонструють результати своєї праці, показують нові виклики, які перед нами стоять. Агентство вже два роки представляє Україну на генеральній конференції МАГАТЕ в плані системи поводження з радіоактивними відходами. Цього року ми вперше представляємо Україну на такому авторитетному заході з власним стендом, щоб краще поінформувати міжнародну спільноту про результати нашої роботи. Думаю, нам все вдалося зі стендом, тут ми розставили основні акценти у нашій роботі, показали основні результати і те, як змінюється зона відчуження після аварії", - заявив в коментарі кореспонденту агентства організатор стенду, керівник Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Віталій Петрук.

Він висловив сподівання, що Україні вдасться гідно представити досягнення в подоланні наслідків аварії на ЧАЕС та зацікавити експертів і потенційних партнерів у впровадженні нових суспільно важливих проектів на території зони відчуження.

Відкриття міжнародної виставки відбулося за участю в.о. гендиректора МАГАТЕ Мері Еліс Хейворд, яка наголосила, що трагедії Чорнобиля і Фукусіми об’єднали світову спільноту в ліквідації наслідків аварій на атомних станціях. За її словами, МАГАТЕ спрямовую усю свою діяльність на те, щоб забезпечити безпеку всього світу і не допустити подібних аварій у майбутньому.

На стенді "Чорнобиль – територія змін" представлено досягнення України в подоланні наслідків Чорнобильської аварії, знятті ЧАЕС з експлуатації та перетворенні об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, а також презентовано потенціал зони відчуження. Окрему увагу приділено масштабній програмі відродження зони відчуження, розпочатої за ініціативи Президента України Петра Порошенко.

Читайте також: Замок і сосна-тризуб: у Чорнобильській зоні з'явилися нові маршрути для туристів

Зокрема, на українському стенді відвідувачі зможуть побачити 3D макет всесвітньо відомої захисної Арки (НБК) над зруйнованим реактором у супроводі комп’ютерної графіки. Цікавою виглядає і можливість потрапити під Арку за допомогою інтерактивної панелі у форматі 360 градусів і навіть завантажити додаток та зробити моментальне фото на фоні НБК.

Також всі охочі зможуть здійснити віртуальну подорож найпопулярнішими місцями зони відчуження за допомогою спеціальних окулярів та побачити масштаби зони та її головні об’єкти на великому макеті карти.

Робота стенду організована за сприяння Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні, компаній NOVARKA, VINCHI, Holtec International, Європейської комісії та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Очікується, що протягом 17-21 вересня міжнародну виставку відвідають понад 5 тис. гостей, серед яких міжнародні експерти, співробітники секретаріату МАГАТЕ та учасники генеральної конференції.

Україна представила у Відні виставку про Чорнобиль / Фото: Василь Короткий. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-