В Україні вперше вийде друком факсимільна копія

В Україні вперше вийде друком факсимільна копія "Реймського Євангелія"

Відео
Укрінформ
Вперше в Україні вийде друком повне факсимільне видання "Реймського Євангелія", яке пов'язують з ім'ям Анни Ярославни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме це Євангеліє, я сподіваюсь, воно має не тільки для нас, науковців, величезне культурне, ідентичне (значення – ред.). Воно дозволяє нам відповісти на питання «хто ми є?», «як і куди ми рухаємося?»», - повідомив на прес-конференції заступник генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" з наукової роботи В'ячеслав Корнієнко.

Він розповів, що «Реймське Євангеліє» пов’язано з ім’ям французької королеви Анни Ярославни, доньки українського князя Ярослава Мудрого. З початку 20 століття жодного разу не видавалось повного факсимільного видання, тому це буде важлива подія в історії України. Наразі оригінал «Реймського Євангелія» знаходиться в римській бібліотеці.

Друк книги буде здійснений за благодійні кошти. Очікується, що видання побачить світ у 2019 році. Адже, за словами генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Нелі Куковальської, таким чином всі бажаючі зможуть долучитися до популяризації історії нашої країни. Також до збору коштів долучилася зірка світової оперної сцени Вікторія Лук'янець.

Читайте також: У Софії Київській почали реставрацію унікальних мозаїк та фресок

«Реймського Євангелія» - церковно-слов'янський пергаментний рукопис Анни Ярославни першої половина 11 століття, який складається з двох частин: перша – кирилиця, друга – глаголична частина. За життя Ярославни на книзі давали присягу французькі королі.

Тристороння угода також підписана для того, аби повернути в такий спосіб на батьківщину рукописну пам'ятку доби Середньовіччя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-