У Софії Київській почали реставрацію унікальних мозаїк та фресок

У Софії Київській почали реставрацію унікальних мозаїк та фресок

Фото
Укрінформ
У південному крилі Софійського собору розпочато реставрацію унікальних мозаїк, фресок та олійного живопису 11-го століття, яку планується завершити до кінця року.

Про це заявив на прес-конференції 15 серпня керівник наукової реставраційної майстерні Національного заповідника «Софія Київська» Анатолій Остапчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У деякі місця понад 60 років не ступала нога реставратора. За 60 років, звичайно, на все сіло багато пилюки і кіптяви. Це все треба почистити. Фактично стовідсотково вся мозаїка і живопис - і олійний, і фресковий - буде очищений від пилюки та інших, більш стійких забруднень», - сказав Остапчук.

У Софії Київській почали реставрацію унікальних мозаїк та фресок / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

Він розповів, що це планова реставрація південної частини підкупольного простору Софійського собору, яка проводиться згідно з Комплексною програмою дослідження, реставрації та популяризації Софійського собору у 2016-2021 роках. Востаннє реставраційні роботи тут проводилися майже 30 років тому.

Місяць тому у соборі було встановлено риштування, кошти на які надав Кіпрський благодійний фонд, після цього протягом 2 тижнів проводилися дослідження живопису і готувалася програма реставрації. 9 серпня відбулося засідання науково-реставраційної ради, яка затвердила програму реставрації, і наступного дня розпочалися роботи, які виконує науково-реставраційна майстерня заповідника.

Її керівник зазначив, що під час дослідження мозаїк аварійних місць не виявлено, але зафіксовано локальні ділянки, де виявлено розшарування тиньків із мозаїчним набором, які потребують реставрації. Реставратори у першу чергу закріплять місця, де є подібні розшарування, потім здійснять сухе очищення від бруду і пилу, а за потреби проведуть вологе очищення від стійких забруднень. На тих місцях, де не тримається шпаклівка, її видалять, покладуть нову, а потім затонують. У місцях втрати мозаїчного розпису буде виконане доповнення імітацією смальтових кубиків. 

Читайте також: У "Софії Київській" вперше за 30 років проводять масштабну реставрацію

Крім того, з аутентичної мозаїки знімуть шар олійної фарби, який було нанесено під час попередньої реставрації. Як розповів Остапчук, буквально за 3 дні після початку реставраційних робіт після очищення мозаїки на голові одного зі святих мучеників відкрилося красиве кучеряве волосся, якого не було видно через сильне забруднення. 

«Всі ці роботи планується завершити до кінця поточного року, можливо, встигнемо і раніше», - сказав керівник науково-реставраційної майстерні.

Як відомо, на стінах собору збереглися розписи 11 століття - 260 кв. м мозаїк (зображень, набраних з дрібних кубиків склоподібної маси - смальти) і близько 3 тисяч кв. м фресок (розписів мінеральними фарбами по вологому тиньку).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-