У

У "Софії Київській" вперше за 30 років проводять масштабну реставрацію

Фото
Укрінформ
У Національному заповіднику «Софія Київська» до нового року планують відреставрувати мозаїчні зображення, композицію «Благовіщення» та фрески, датовані ХІ століттям.

Про це Укрінформу розповів завідувач науково-реставраційної майстерні Національного заповідника «Софія Київська» Анатолій Остапчук.

«У заповіднику розпочинається планова реставрація. Так, у південній арці собору збереглися мозаїчні зображення мучеників у медальйонах, нижче - зображення Богоматері із композиції «Благовіщення», а також два пандативи із євангелістами. На жаль, тільки одне з них збереглося фактично повністю, а від іншого залишились тільки деталі. Крім того, на стовпах нижче та вище карнизів збереглися фрескові зображення, що теж датуються ХІ століттям. До нового року ми маємо завершити роботи з мозаїкою та, вочевидь, із рештою композицій - також», - зазначив Остапчук.

Реставрація Софійського собору / Павло Багмут, Укрінформ

Водночас дослідники вивчатимуть і фарбові шари, аби встановити, до яких періодів вони належать. За словами Остапчука, є припущення, що під мозаїкою збереглася поруйнована фреска.

Читайте також: У Львові німецькі каменярі відновлюють ренесансну кам`яницю

«Це говорить про те, що якийсь період фреска існувала, а роботи з оздоблення храму мозаїкою могли виконуватись у кілька періодів. Можливо, з різницею навіть у сто років. Це все відкриті питання, на які в процесі реставраційних робіт реставратори разом із дослідниками намагатимуться відповісти», - уточнив завідувач науково-реставраційної майстерні.

Загалом до відновлювальних робіт у «Софії Київській» залучено четверо реставраторів монументального живопису.

Востаннє реставрація в такому обсязі здійснювалась у заповіднику майже 30 років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-