Поширення кору в Молдові: влада оголосила

Поширення кору в Молдові: влада оголосила "помаранчевий" рівень небезпеки

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп розкритикував органи охорони здоров'я і місцеві органи влади за несвоєчасну реакцію щодо попередження поширення кору; у країні оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки.

Про це було заявлено під час екстреного засідання Національної комісії з питань охорони здоров'я, яке відбулося в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Безвідповідальні, насамперед, ті, хто виступають проти вакцинації дітей. Йдеться і про релігійні громади, і про батьків, і про місцеві органи влади, зокрема з села Нові Морени Унгенського району, які не вжили жодних заходів щодо попередження поширення захворювання. У Молдові є закон, відповідно до якого дітям, які не пройшли вакцинацію, заборонено відвідувати дитячі табори відпочинку, проте місцева влада, як і органи охорони здоров'я на місцях вважали за краще цим законом нехтувати", - відзначив прем'єр.

Читайте також: За півроку в Європі на кір захворіла 41 тисяча чоловік, 37 померли - ВООЗ

Міністр охорони здоров'я, праці і соціального захисту Молдови Світлана Чеботар заявила після засідання комісії, що в країні оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки поширення кору. За її словами, занепокоєння викликає і той факт, що за останні кілька років у Молдові істотно скоротилася кількість дітей (з 95% до 87%), які проходять вакцинацію проти кору.

Глава Міністерства освіти, науки і досліджень Моніка Бабук відзначила, що до початку нового навчального року всім дітям необхідно буде пройти вакцинацію. Діти, які не пройшли вакцинацію, не будуть допущені до шкільних занять.

Читайте також: В Україні від кору померла ще одна дитина - МОЗ

Згідно з останніми статистичними даними, кількість дітей, інфікованих кором, досягла 56 осіб, а 86 неповнолітніх дітей з вираженими симптомами цього захворювання перебувають під постійним наглядом лікарів. Більшість випадків зараження були зареєстровані в Чадир-Лунзькому районі на півдні Молдови.

Перший масовий випадок захворювання кором був зафіксований в одному з дитячих таборів Унгенського району, де відпочивали діти з Чадир-Лунги. За попередніми даними, табір належав одній з місцевих релігійних громад, представники якої виступають проти вакцинації дітей. Табір відпочинку працював без відповідної ліцензії місцевих органів влади.

Читайте також: На Вінниччині через кір закрили табір відпочинку

За цим фактом порушено кримінальну справу. Табір закрито.

"Помаранчевий", передостанній за ступенем небезпеки, рівень був введений у зв'язку з тим, що, окрім Чадир-Лунги, окремі одиничні випадки захворювання кором були зареєстровані в Кагульському, Вулканештському, Тараклійському(південь Молдови), Унгенському, Страшенському і Ніспоренському (центральна частина) районах. Цей рівень небезпеки передбачає вжиття екстрених заходів щодо попередження поширення захворювання, аби уникнути виникнення епідемії кору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-