Археологи знайшли останки людей, загиблих під час княжих міжусобиць

Археологи знайшли останки людей, загиблих під час княжих міжусобиць

Фото
Укрінформ
Під час проведення охоронних археологічних досліджень на території літописного Окольного граду Чернігова археологи знайшли рештки згорілих споруд та загиблих людей, імовірно, періоду княжих війн-міжусобиць.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила кандидат історичних наук, доцент інституту історії, етнології та правознавства Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка Олена Черненко.

"Найбільш цікаві знахідки (підвіска із зображенням святого воїна, хрестик, металеві та скляні каблучки тощо) походять зі згорілих споруд кінця ХІІ - початку ХІІІ ст. Рештки загиблих людей та знайдені там само вістря стріл дозволяють засвідчити, що пожежа сталася внаслідок військового конфлікту. Скоріш за все, це була одна з відомих за літописами княжих усобиць", - написала археолог.

Археологи в Чернігові знайшли останки людей, загиблих під час княжих міжусобиць / Фото: facebook.com/allisscorp

З її слів, літопис розповідає, що "люті бої" чернігівців із дружиною Данила Галицького відбулися взимку 1234-35 років. У цей час Данило "попленил все Черниговские страны, воевал от Крещения до Вознесения".

Зазначені археологічні розкопки проходять на місці майбутньої прибудови до Чернігівської музичної школи № 1 ім. Вільконського. Під час досліджень там виявлено залишки щільної міської забудови Х-ХІІІ та ХVІІ-ХVІІІ ст. та численний речовий інвентар тих часі: уламки скляних браслетів, грузила, пряслиця, ножі тощо.

Читайте також: Розкопки на Поштовій: експерти готують укріплення паль

Роботи проводять фахівці державного підприємства "Науково-дослідний центр "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН України та археологи Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка.

15 серпня в Україні відзначають День археолога. Це професійне свято встановлено Указом Президента України від 6 серпня 2008 року № 694/2008 «Про День археолога».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-