У Києві показали перші українські марки, випущені 100 років тому

У Києві показали перші українські марки, випущені 100 років тому

Фото
Укрінформ
Виставка українських марок, які були введені в обіг 100 років тому, а також поштових і непоштових матеріалів, випущених на їх честь в Україні, Німеччині та США, відкрилася в столичному Будинку вчителя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Українська революція була фактично будівництвом Української держави з усіма її атрибутами, урядом, парламентом, військом, грошима і марками. Наші марки народжувалися в екстремальних умовах. І вони були настільки вдалими, - а в ескпозиції представлені 2 комплекти: київський і віденський, - що знайшли поширення і осіли в усіх каталогах і колекціях. А з другого боку, їх почали активно підробляти, і це багато значить. Ці марки мають не тільки велику історичну, а й високу мистецьку вартість", - підкреслив на відкритті завідувач музею Олександр Кучерук.

Виставка перших марок Української держави / Фото: Худякова Олена. Укрінформ

Водночас він нагадав, що Президент України 13 липня підписав указ про відзначення 100-річчя випуску перших поштових марок України.

Як зазначив історик, науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Андрій Іванець, це є непересічна подія в історії України, оскільки кожна цивілізована нація поважає свої перші марки, які є предметом дослідження, відтворення в різних пропам'ятних матеріалах, оскільки марка є одним з атрибутів державності і артефактом з точки зору культурології. 

"Перший випуск української марки 1918 року є унікальним з точки зору побутування, оскільки одна з марок цього випуску була двічі народжена, двічі була в обігу як стандартна марка - у 1918 році, з 1992-го і ще в 90-их роках", - сказав Іванець. 

За словами історика, з появою Української Народної Республіки і агресією більшовицької Росії виникло питання щодо створення власних грошей, власної фінансової системи і систем комунікації, зокрема марок. До цієї справи залучили таких непересічних митців, як Антін Середа та Георгій Нарбут.

Читайте також: У Києві відкрили пам’ятник Іллі Муромцю

На виставці представлені оригінальні марки 1918 року, марочний аркуш із марками вартістю 30 шагів, комеморативні матеріали на честь ювілеїв виходу марок.

Представник оргкомітету з відзначення 100-річчя випуску перших поштових марок України Вадим Іщенко поінформував, що 9 - 14 жовтня в Києві відбудеться велика філателістична виставка, очікується, що місцем її проведення стане Мистецький Арсенал або Український дім. Там буде представлено не тільки марки України перших випусків, а й дуже багато матеріалу, присвяченого сучасним українським та закордонним маркам.

"Зокрема, буде представлена велика експозиція з міста Харкова - перші українські паперові гроші", - зазначив Іщенко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-