Супрун назвала “алгоритм” закупу в супермаркеті - 02.08.2018 18:02 — Новини Укрінформ
Супрун назвала “алгоритм” закупу в супермаркеті

Супрун назвала “алгоритм” закупу в супермаркеті

3292
Ukrinform
Влітку зростає ризик отруєння їжею через високу температуру, зокрема це стосується так званої вуличної їжі, при приготуванні якої можуть бути не дотриманні умови зберігання.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Влітку через високі температури зростає ризик отруїтися їжею. Випадки з київською шаурмою - красномовне тому підтвердження. Наразі лабораторні дослідження вказують, що причиною отруєння цією шаурмою, ймовірніше за все, була сальмонела. Для поціновувачів вуличної їжі - це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту. Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку, завжди є потенційно небезпечним для здоров'я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м'ясо й різноманітні соуси на основі майонезу», - написала Супрун.

Загалом в Україні, як зазначає вона, за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами), захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців.

Очільниця МОЗ порадила не вживати їжу, «якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте».

Окрім того, Супрун зауважила, що у магазині м'ясо та рибу потрібно класти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати, оскільки «так воно якнайдовше залишатиметься охолодженим».

Також очільниця МОЗ радить не залишати готову їжу на столі довше, ніж на дві години, а їжу, що залишилася після пікніка, «не варто зберігати «на потім»».

Читайте також: Фаст-фуд на колесах: у Києві лише 62 "точки" працюють легально

Як повідомляв Укрінформ, протягом трьох днів в Києві було зафіксовано 70 випадків отруєння, 60 людей були госпіталізовані до лікарень. Усі постраждалі купували та споживали шаурму у чотирьох точках пересувної торгівлі - біля станцій метро “Лісова”, “Дарниця”, “Оболонь”, “Поштова площа” біля Річкового вокзалу.

У Держпроспоживслужбі заявили, що всі точки належать одному суб'єкту господарювання. За попередніми оцінками причиною отруєння людей може бути сальмонела. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>