У Києві відкрилася виставка корон Володимира Великого та Анни Візантійської

У Києві відкрилася виставка корон Володимира Великого та Анни Візантійської

Фото
Укрінформ
Виставка стилізованих історичних реконструкцій корон Володимира Великого та Анни Візантійської відкрилася у Національному заповіднику "Софія Київська" з нагоди святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі-України. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мені дуже приємно, що ми сьогодні відкриваємо цю виставку двох корон - Володимира Великого і його дружини Анни Візантійської... Ці корони свідчать про той високий статус Русі-України, який вона отримала в лоні візантійської Ойкумени. Це знак найвищої за своїм значенням державності. Тобто Київська Русь, або Русь-Україна, якщо точніше, увійшла у коло візантійських держав, і київські правителі були другими за статусом після візантійських василевсів", - сказала на відкритті виставки науковий співробітник "Софії Київської" Надія Нікітенко.

У Києві відкрилася виставка корон Володимира Великого та Анни Візантійської / Фото: Худякова Олена. Укрінформ

Вона додала, що коли київський князь Володимир одружувався з візантійською принцесою Анною, то був коронований царським вінцем.

"Ми знаємо про це з монет Володимира, на яких він зображений в імператорській візантійській короні і в мантії, а також з фресок сходових веж Софії Київської. Ці корони, зроблені на підставі історичних джерел, дійсно дивовижні, і ніхто сьогодні не може нам сказати, що це вигадка, що це наслідування візантійських взірців - і Володимир, і Анна були монархами, тому що корони - це головний убір виключно монархів", - акцентувала Нікітенко. 

Читайте також: Хресну ходу УПЦ МП охоронятимуть майже 5 тисяч поліцейських

Як розповів ініціатор експозиції засновник Благодійного фонду "Відродження історико-культурної спадщини України ім. Героя України Б. Возницького" Ігор Жук, корони є частиною колекції історичних головних уборів духовних і світських діячів "Корони світу", яка наразі експонується в Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній". Вона нараховує 80 головних уборів представників духовної і світської влади і через них розповідає про розвиток державності в Україні і світі. 

Жук поінформував, що корони Володимира і Анни виготовлені зі срібла та латуні, озолочені, прикрашені емалями та перлинами. Для їх створення було задіяно групу майстрів з різних міст України, які розробляли проект, дизайн і виконували ювелірні роботи, а консультували їх науковці-медієвісти, які спеціалізуються на візантиністиці. 

Виставка стилізованих корон Володимира Великого та Анни Візантійської триватиме три дні 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-