Вчені назвали причини загибелі кількох цивілізацій

Вчені назвали причини загибелі кількох цивілізацій

Укрінформ
Міжнародна комісія з стратиграфії (ICS) офіційно класифікувала останні 4200 років як окремий геологічний період в історії нашої планети.

Цей період останніх 4200 років вчені назвали Мейгалейським, повідомляє ICS

Щоб отримати окремий розділ в офіційній класифікації, геологічний період має відображати будь-яку подію, що мала наслідки глобального масштабу і призвела до утворення нового шару гірської породи.

Сучасне людство живе в добу голоцену, що почалася 11,7 тисячі років тому - після того, як істотне потепління призвело до завершення останнього льодовикового періоду. Але сам голоцен тепер також розділений на кілька геологічних періодів: ранній, середній та пізній. Кожному з них передувала суттєва зміна клімату.

Мейгалейський період - почався 4200 років тому із настанням великої посухи, катастрофічні наслідки якої відчувалися протягом двох століть і завдали непоправної шкоди цивілізаціям Єгипту, Греції, Сирії, Палестини, Месопотамії, долини Інду і долини Янцзи.

З-поміж інших періодів геологічної шкали Мейгалейський вирізняє те, що його початок збігся з глобальним розвитком культури, який був викликаний тими ж кліматичними змінами.

Його також виокремлює присутність більш специфічних хімічних сполук, які можна спостерігати на прикладі сталагмітових відкладень в печерах штату Мегалая на північному сході Індії.

Читайте також: Британські вчені відкрили найдавніший рецепт хліба

Середній період голоцену, що передує Мейгалейському, назвають Нортгріппським. Він почався 8300 років тому з різкого похолодання. Його викликало швидке і масштабне танення льодовиків на території сучасної Канади. У результаті до Світового океану потрапили величезні обсяги прісної води, що змінило морські течії.

Перший період голоцену, що наступив після закінчення льодовикового періоду, названий Гренландським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-