Вакцина проти ВІЛ спрацювала на людях

Вакцина проти ВІЛ спрацювала на людях

Укрінформ
Клінічні випробування вакцини проти ВІЛ, яка повинна захистити людину від різних його штамів, показала обнадійливі результати.

Про це повідомляє BBC.

Стаття, що аналізує результати дослідження, опублікована в науковому журналі Lancet. У ній говориться, що вакцина викликала правильну реакцію імунної системи всіх 393 учасників випробувань. Вона також допомогла захистити мавп від вірусу, подібного до ВІЛ.

Тепер необхідно провести подальші випробування і з'ясувати, чи здатна вона захистити від ВІЛ людину. У світі з ВІЛ або СНАДом живе приблизно 37 мільйонів осіб. Кожен рік з'являється близько 1,8 мільйона нових випадків.

Дослідження проводилося в 2015-2016 роках, а в липні 2017 року вчені розповіли світу про його результати.

Читайте також: У регіони доставлять ліки для онкохворих дітей та дорослих з ВІЛ

Нині ж публікуються його ключові дані на ранній стадії, пояснюють в компанії Johnson & Johnson, чия донька Janssen Pharmaceutical Companies розробила вакцину.

Незважаючи на те, що лікування ВІЛ з кожним роком стає більш ефективним, досі і вакцина проти цього вірусу, і терапія залишалися лише в мріях медиків і пацієнтів.

Вакцина проти ВІЛ стала справжнім викликом для вчених, оскільки у цього вірусу безліч штамів. Вірус уміє мутувати з метою уникнути атаки імунної системи людини, тому ми не можемо виробити імунітет до нього.

Нова, так звана мозаїчна вакцина складається з білків різних штамів цього вірусу, тому в ідеалі повинна стати універсальним захистом.

Дослідження було рандомним контрольованим подвійним сліпим тестом із застосуванням плацебо, що вважається стандартним методом в медицині. Вчені перевірили різні варіанти вакцини на здорових учасників від 18 до 50 років, не заражених ВІЛ.

Читайте також: Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, відкрила медцентр у столиці

Учасників набрали в декількох країнах - США, Руанді, Уганді, ПАР і Таїланді. Кожен проходив курс вакцинації впродовж 48 тижнів. Всі види вакцин показали себе ефективними і безпечними для пацієнтів.

У паралельному дослідженні вчені прищеплювали макак-резусів проти вірусу, подібного до ВІЛ, який вражає мавп. Випробувана вакцина захистила більше двох третин піддослідних мавп.

Професор Гарвардської медичної школи Ден Барук, що очолював дослідження, вважає, що поки рано робити висновок про те, що ця вакцина здатна запобігати зараженню.

"Здатність спровокувати специфічну реакцію імунної системи не означає, що вакцина обов'язково захистить людину від інфікування ВІЛ", - пояснює він.

Проте результати останнього дослідження обнадіюють, і вчені вже планують випробувати вакцину на 2600 жінок на півдні Африки.

Це не перша вакцина проти ВІЛ, яку тестують на людях. Наприклад, одна з попередніх вже була випробувана в Таїланді і показала зниження рівня загроз майже на третину, але цього виявилося недостатньо для її широкого застосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-