У Вінниці стартував літературний фестиваль

У Вінниці стартував літературний фестиваль "Острів Європа"

Укрінформ
У Вінниці  розпочався "літературний безвіз" - триденний літературний фестиваль "Острів Європа", присвячений "камерним" літературам, малим мовам та локальним текстам, який збере митців з дев’яти країн.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор фестивалю Олександр Вешелені.

"Фестиваль стартував виставкою "На горі", присвяченою вінницькому митцю-європейцю Ігорю Костецькому. Просто неба у різних локаціях міста стартували презентації та літературні читання. Упродовж трьох днів тут відбуватимуться дискусії інтелектуалів, перформанси та концерти, виставки й квести, які дозволять наповнити простір міста новими сенсами, видобуваючи з нього його органічні контексти. На "Острів Європа" завітають митці з Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізраїлю, Швейцарії, Канади та США на спільну розмову про Європу як острів, де можна відчути присутність Іншого на єдиній території – географічній та психологічній", - розповів Вешелені.

За його словами, фестиваль триватиме упродовж 15-17 червня. Заходи пройдуть на 10 open-air локаціях. Це будуть унікальні урбаністичні "острівці" у різних точках Вінниці.

Організатори фестивалю - громадська організація "Культурний Кампус" і Вінницька міська рада.

У ході фестивалю в центрі міста на Майдані Незалежності проходитимуть дискусії та події міжнародної програми, сходи колишньої переправи через річку Південний Буг перетворяться на простір поетичних читань, а сад Музею Коцюбинськогора дуватиме вечірніми літературно-музичними перформансами Мар’яни Савки, Олени Гусейнової, Катерини Калитко та концертом нового проекту Сергія Жадана, Олега Каданова і Євгена Турчинова "Лінія Маннергейма".

Найбільш інтригуючими та експериментальними стануть читання на острові Кемпа, який майже десятиліття не був включений у суспільне життя містян. Через "тихе" мистецтво – літературу – організатори спробують зафіксувати унікальність цього простору з огляду на його недоторканість і природну екосистему, керуючись гаслом "364 дні Кемпа – 1 день Фестивальний".

Читайте також: Опера «Аерофонія» з літаком Ан-2 відкрила фестиваль Porto Franko

Міжнародну програму фестивалю представлять автори, знані далеко за межами своїх країн, але досі не видані в Україні: живий класик білоруської літератури Альгерд Бахаревіч, володарка престижної польської премії Вітольда Омбровича Вероніка Мурек, чеська літераторка Дора Капралова, ізраїльська письменниця родом з Чернівців Белла Шаєр, співзасновниця літературного салону у Цюриху Дана Ріорчеа.

Учасниками "Острова Європа" будуть і знакові українські літератори Андрій Курков, Артем Чех, Микола Рябчук, Ірина Цілик, Олена Стяжкіна,Остап Сливинський, Сергій Татчин, молоді прозаїки та поети, а також закордонні україністи, письменники і перекладачі Оксана Луцишина (США), Марко Роберт Стех (Канада),Аня Хромова (Ізраїль), Оля Гнатюк, Ядвіа Сковронь (Польща).

У форматі нічного кінотеатру відвідувачі фестивалю зможуть побачити класичну екранізацію повісті Михайла Коцюбинського "Дорогою ціною" (реж. Марк Донськой) та ретроспективу трьох кінематографічних шедеврів вінничанина Ігоря Савченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-