Легендарний Рікардо Муті везе до Києва свій музичний проект

Легендарний Рікардо Муті везе до Києва свій музичний проект

Фото
Укрінформ
1 липня о 21:00 на Софійській площі у Києві відбудеться грандіозний музичний проект "Шляхи дружби. Равенна - Київ".

Музичний проект пройде під керівництвом видатного диригента сучасності Рікардо Муті (Італія), за участі Джона Малковича (США), оперних зірок Людмили Монастирської та Сергія Магери, а також молодих виконавців з Маріуполя. 

Такий же концерт 3 липня буде повторений в італійському місті Равенна.

Про це йшлося на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Наші музичні "подорожі дружби" мають гуманітарну мету і закликають до дружби, взаємної любові, цінностей миру та свободи. Саме це послання ми веземо вам і привеземо його назад у Равенну, коли ваші музиканти разом з нашими приїдуть до Італії, щоб повторити тут концерт, який відбудеться в Києві", - сказав, зокрема, у своєму відеозверненні ініціатор проекту Рікардо Муті.

Водночас куратор проекту "Шляхи дружби. Равенна - Київ" - професор Нікола Франко Баллоні нагадав, що ідея проекту народилася в 1997 році під час бомбардування міста Сараєво, коли всі були приголомшені трагедією, що там відбувалася. Тоді маестро Муті разом з понад сотнею музикантів з "Ла Скала" перелетіли на військових літаках Адріатичне море, аби виступити в місті, яке продовжували бомбардувати. Відтоді Рікардо Муті як посол культури у світі побував з проектом "Шляхи дружби" в різних містах світу - диригував італійськими та місцевими музикантами. Це були Бейрут, Єрусалим, Дамаск, Найробі, Токіо, Тегеран та інші міста.

Професор Баллоні зазначив, що на Софійській площі прозвучать музика Джузеппе Верді (від Stabat Mater до Te Deum і до "Набукко"), а також симфонічна поема "Портрет Лінкольна" Аарона Копленда, у ролі читця-декламатора в якій виступить Джон Малкович.

Читайте також: У Києві завершуються зйомки американського серіалу про Чорнобиль

"Ідея запросити Джона Малковича належить Рікардо Муті. Він є постійним директором симфонічного оркестру в Чикаго, вже багато років знаходиться в Америці і дуже добре знайомив з Джоном Малковичем. Тембр Джона Малковича дуже підходить до цього твору. Раніше уривки з текстів президента Лінкольна зачитували такі відомі особистості як Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман та багато інших", - сказав куратор проекту.   

Міністр культури України Євген Нищук наголосив, що фестиваль "Шляхи дружби" зараз дуже потрібен Україні.

"Треба, щоб такі видатні постаті як Рікардо Муті, Джон Малкович і багато інших, задіяних в цьому проекті, говорили хороше про Україну в час фейків як всередині країни, так і в інформаційному просторі за її межами. Головна мета - донести правду, і нам вкрай важливі такі позитивні, прекрасні події, як виступ на Софійській площі цього проекту на чолі з Рікардо Муті... 1 липня це буде в Києві. 3 липня - в Равенні", - сказав Нищук.

Грандіозний музичний проект "Шляхи дружби. Равенна - Київ" / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

Як зазначалося, в концерті візьмуть участь відомі у світі наші оперні зірки Людмила Монастирська та Сергій Магера, Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Рікардо Муті, симфонічний оркестр і хор Національної опери України, камерний хор "Кредо", Ансамбль класичної музики ім. Бориса Лятошинського, студенти Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського, а також 25 молодих виконавців з м. Маріуполя - артисти Маріупольського муніципального оркестру "Ренесанс" та студенти Маріупольського коледжу мистецтв. Хормейстер зведеного хору - Богдан Пліш. Загалом понад 300 учасників. А на Софійській площі очікується понад 20 тисяч слухачів.

"Важливо, що в даному проекті задіяні музиканти з Маріуполя, який зазнав страждань і болю внаслідок агресії Російської Федерації", - підкреслив Нищук.

Як повідомлялося, телеверсію концерту покажуть канали "1+1" та RAI-1. Для висвітлення події до Києва приїдуть близько 25 представників провідних закордонних ЗМІ.

Як додав генеральний директор - художній керівник Національної опери України Петро Чуприна, у рамках фестивалю 4 липня в Італії відбудеться камерний концерт з творів видатного українського композитора Валентина Сильвестрова - за присутності самого автора і участі солістки Національної опери Ксенії Бахрітдінової, оркестру та хору Національної опери. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-