Книжковий Арсенал: топ-15 поетичних збірок

Книжковий Арсенал: топ-15 поетичних збірок

Огляд
Укрінформ
Пропонуємо добірку нових збірок віршів, які можна знайти на Книжковому Арсеналі.

«Антологія молодої української поезії III тисячоліття». Упорядник Мирослав Лаюк

В антології представлено вибрані вірші понад 70-ти найпомітніших молодих українських поетів, чий творчий шлях (за кількома винятками) розпочався в третьому тисячолітті. До книги увійшли вірші українських поетів, найстаршому з яких 39, а наймолодшому — 17 років. На сьогодні це найповніша антологія нашої молодої поезії.

Антологія "Українська авангардна поезія (1910-1930-ті роки)"

На даний момент це, вочевидь, найповніше зібрання української авангардної поезії 1910 –1930 років, яке робить доступними сучасному читачеві тексти, не передруковувані інколи по кілька десятиліть. У цій книжці зібрано поезії понад сорока поетів різних авангардних настроїв: як добре відомих (М. Бажан, М. Йогансен, В. Поліщук, М. Семенко, Ґ. Шкурупій та ін.), так і зовсім не знаних чи призабутих авторів (Є. Бунда, М. Скуба, М. Терещенко, Я. Цурковський та інші). Пропонована добірка переконує: український авангард не лише був — він відбувся як цілком оригінальне й самодостатнє явище, хоч це не завжди визнавала традиційна критика. 

«Артерія» Дмитра Лазуткіна 

«Артерія» — нова поетична книжка відомого українського поета, журналіста та телеведучого Дмитра Лазуткіна. Його вірші — це фіксація внутрішнього стану, вони захоплюють і вражають з першого рядка. Текстову частину збірки доповнюють яскраві ілюстрації Євгена Величева. Новою і незвичайною «фішкою» збірки є qr-коди, додані до деяких віршів. Завдяки цьому поезія ніби оживає: читачі матимуть змогу почути голос автора та його власне прочитання творів.

«Любити» Сергія Татчина

Збірка Сергія Татчина «Любити» започатковує серію присвячену сучасній українській літературі «Поезія21». До серії увійдуть імена тих, чия творчість позначає століття, що плине та визначає віяння часу. До цієї книги увійшли 111 поезій талановитого вінницького поета, автора збірок «Пташка», «Вінницька абетка», «#епістолярні хроніки» та інших.

«Вийшов з радіо чорний лев» Івана Драча

Іван Драч (1936) — визнаний лідер шістдесятників, що з натхненням жонглера закручував в одну поетичну орбіту і золоту цибулину, і теорію відносності, і ридаючі, як леви, синхрофазотрони, і випрані штани, і комуністичну партію, і зворушливу бабусенцію, і ленінські фанфари, і пропалу кінограмоту, і Чорнобиль, і Рух, і дух, і Стенлі К’юніца, котрий переклав і видав книгу віршів Драча у США. За сценаріями Івана Драча було створено наші найкультовіші фільми: «Пропала грамота», «Криниця для спраглих», «Камінний хрест».

До вибраного одного з найвідоміших поетів ХХ століття увійшли його знакові поезії, створені упродовж усього творчого шляху.

«Бунар» Катерини Калитко 

«Бунар» — книжка, в якій поєднуються лейтмотиви вкорінення і дороги, війни й любові. Тексти, написані впродовж чотирьох воєнних українських років, шукають слів для оновлених взаємин людини та її питомої території, для досвіду, який змінює і не проминає, врешті-решт — просто для розгублення. Ця книжка — старий колодязь, у який заглядаєш і бачиш на поверхні води відображення тих, хто дивився в нього сто років тому. Оскільки ж людські досвіди зазвичай повторюються циклічно, зазирнути в такий колодязь особливо важливо — хоч і трохи лячно.

«Маруся Чурай» Ліни Костенко 

Історичний роман у віршах «Маруся Чурай» визначної української поетеси Ліни Костенко — один із вершинних творів української літератури, своєрідна енциклопедія духовного життя нашого народу в XVII ст. Висока драма любові вирує на тлі епічних історичних змагань, де доля легендарної Марусі Чурай тісно переплетена з долею України.

"Вірші Феліцити" Оксани Луцишиної

Нова книжка Оксани Луцишиної — це поезія до певної міри персонажна, як і її попередня збірка «Я слухаю пісню Америки», де вірші об’єднані образом пияка і письменника Джонні. Але, як і у попередній збірці, у «Віршах Феліцити» літературна гра — не єдина матриця, а, швидше за все, і не головна, тому що в цих віршах наскрізними є підставові міфи і архетипи — Море, Сад (Гетсиманський?), Гора, птахи, кораблі, дороги, сузір’я, вогонь, лід, вино, сіль, глина, — і, зрештою, пошуки Бога (чи Жіночих Божеств). Імя «Феліцита» означає «щаслива», її вірші — це подорож крізь простір і крізь сенси, які становлять наш «дім буття» і які мусять бути переосмислені кожним і кожною, хто відкривається світові — для кохання, для глибшого пізнання себе, для визволення від страхів. Така шукачка не може не бути щасливою — навіть якщо здається, що часами їй буває сумно; але насправді вона знаходить те, що шукає: власну силу.

«Ліниві і ніжні» Юрія Іздрика

До книги культового українського автора Юрія Іздрика увійшли найкращі вірші з усіх його попередніх збірок, а також найновіші поезії.

«Пісня Пісень» Богдани Матіяш

Збірка «Пісня Пісень» апелює назвою до відомої книги Старого Завіту, тим самим натякаючи, що перед читачами — одна із можливих сучасних її версій. Але це не переспів, і хоч у книжці також ідеться про любов, вона не така ідеальна й незранена, як у старозавітній традиції. Тут є все: довіра і ніжність, радість і усміх, а водночас смуток і біль, туга і пустка. Тут, окрім пісень любові, є ще й пісні пустелі, але навіть у них просвічує надія, що всі наші досвіди, все наше життя є неповторною і прекрасною піснею.

«Улюблені вірші. 3-й том»

Зустрічайте довгоочікуваний третій – завершальний – том «Улюблених віршів»! Загалом понад 150 пречудових віршів українських та іноземних поетів на всі смаки. З малюнками найкращих українських ілюстраторів. 

«Після Криму» Світлани Поваляєвої

«Після Криму» — збірка глибокої і пронизливої поезії, в якій мотиви війни, плинності часу, пам'яті, батьківщини тісно переплітаються із темою любові й чуттєвості. Це перша поетична книжка Світлани Поваляєвої, що з'явилася після виходу семи прозових книжок.

«Лемент і легіт» Ірини Загладько

«Лемент і легіт» - перша збірка Ірини Загладько. Проте це не нове ім'я в сучасній українській літературі. Вірші, які раніше з'являлися в літературних часописах чи блогах, лунали зі сцен фестивалів, демонструвалися у форматі відеопоезії чи медіаперформансів, нарешті знайшли своє місце під однією обкладинкою. Так, у поєднанні з химерно-ліричними колажами Анастасії Старко, з'явилася книга-гербарій, де кожен вірш - і рослина, і символ, і жест водно¬час. А тому тут трапляється поезія запашна й різка, солодкава й гірка, отруйна й снодійна, легка, як подих, чи важка, як крик.

«Намисто з нічних думок» Любові Базів 

У її поезії все щиро і по-жіночному ніжно, а мелодійність її віршів не змінюється від того, російською чи українською мовою лягли на папір рядки. Авторка не оцінює і не судить, просто живе і на повну відчуває життя. Її почуття та емоції дадуть вам не тільки порцію релаксу, а й надихнуть на те, аби зазирнути у власний внутрішній світ і, попри всі зовнішні обставини, бути собою, розповіли видавці.

«Для друзів поетів сучасників вічності» Гео Шкурупія

У книжці «Для друзів поетів сучасників вічності» зібрано поетичний доробок Гео Шкурупія за 1921—1929 роки. Він сам зібрав ці вірші, упорядкував, поділив на цикли і прибрав розділові знаки в назві книжки.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-