У Софійському соборі відреставрують тисячолітні фрески, мозаїки та живопис

У Софійському соборі відреставрують тисячолітні фрески, мозаїки та живопис

Укрінформ
Грандіозна реставрація унікальних мозаїк, фресок та олійного живопису відбудеться впродовж 2018 року у Софійському соборі.

Про це сказала на брифінгу генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми почнемо цьогоріч реставрацію унікальних мозаїк Софійського собору, які не реставрувалися дуже довгий час. Йдеться про мозаїки, фрески та олійний живопис І половини ХІ століття, що у південному крилі центрального трансепту собору Святої Софії. Тобто цим фрескам уже тисячу років, і цього року ми відзначаємо тисячу років від дня освячення київського Софійського собору", - підкреслила Куковальська. 

Вона зазначила, що роботи почнуться за сприяння кіпрського благодійного фонду A.G. Leventis Foundation, який надав на це грант. Директор фонду Чараламбос Бакіртціс приїздив до заповідника "Софія Київська" на перемовини, і на початку цього року заповідник отримав від ради директорів A.G. Leventis Foundation підтвердження надання 15 тисяч євро, які можуть бути використані саме на встановлення риштувань і частково на матеріали та інструменти. Реставрацію заповідник здійснюватиме власними силами і почнеться вона з інспектування стану мозаїк, фресок і живопису.  

"Нам дуже цікаво, що сталося за 28 років із цими мозаїками. Ми подивимося в глибину цих мозаїк, як вони себе поводять, як поводить себе саме тіло споруди, вирівнюючий шар тиньку і тиньк, на якому зберігаються мозаїки. Як себе поводять нагелі, якими були закріплені ці мозаїки", - сказала Куковальська.

Водночас гендиректор заповідника уточнила, що реставрація є плановою і проводиться згідно з програмою, затвердженою Міністерством культури. Вона здійснюватиметься під керівництвом головного майстра з реставрації пам'яток Анатолія Остапчука, який у 1998 році проводив ті ж самі реставраційні роботи, а до цього вони були 1947 року. 

За словами Куковальської, риштування почнуть ставити з 1 червня. Ця робота займе 2-3 тижні. Загальний термін виконання робіт - до півроку. 

"Обсяг реставрації - це 153 кв м живопису, фресок і мозаїки. Зокрема, це зображення Богоматері з композиції "Благовіщення", - сказала гендиректор.

Остапчук нагадав, що в 2014-2015 роках зробили реставрацію у північному крилі трансепту Софійського собору. Нині роботи будуть у другій половині. Мозаїка знаходиться на висоті 18 метрів, і поставити такі високі риштування в соборі досить затратно. 

Читайте також: Театр Франка покаже виставу "Війна" за п'єсою Нурена

Він подякував за фінансову підтримку A.G. Leventis Foundation. 

"Цей фонд займається фінансуванням таких робіт по всій Європі. Він уже працював в Україні, свого часу фінансував роботи в Херсонесі, що у Севастополі". - нагадав Остапчук. 

Як зазначалося, на час проведення реставраційних робіт Софійський собор не закриватиметься і екскурсії триватимуть. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-