В Україні відкрили найбільший пісенний он-лайн архів фольклору

В Україні відкрили найбільший пісенний он-лайн архів фольклору

Укрінформ
У Музеї Івана Гончара в Києві презентували найбільший пісенний он-лайн архів «Поліфонія». Сьогодні відбулося його урочисте відкриття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це міжнародний українсько-угорсько-французький проект, що отримав довіру та підтримку програми Європейського Союзу «Креативна Європа». «Поліфонія» об'єднала сучасність та минуле», - зазначив міністр культури України Євген Нищук. 

До проекту увійшла 931 пісня, вони записані у 80 селах України. Відеозаписи зроблені трьома мовами - українською, угорською та англійською. Он-лайн архів доступний в Інтернеті та у соціальній мережі Facebook. 

Ініціатор та керівник проекту угорський музикант та етнограф Міклош Бот, який об'єднав навколо ідеї української спадщини угорських та українських дослідників, науковців, музейників. Це один з перших українських проектів, який підтримано програмою ЄС «Креативна Європа». 

Головна мета проекту - інтегрувати українську культурну спадщину до сучасного світового контексту.

Захід присвячений Міжнародному дню музеїв.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі висловив сподівання, що в подальшому будуть й інші проекти, які підтримає програма ЄС «Креативна Європа».

Посол Угорщини в Україні Ерньо Кешкень підкреслив, що «проект фантастичний, адже угорські дослідники збирали автентичні пісні в Україні».

Читайте також: В Україні стартує інформаційна кампанія "Євроінтеграція: сила можливостей"

Як повідомила керівник Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» (Україна) Юлія Федів, у понеділок буде оголошено конкурс інших проектів на гранти Українського культурного фонду і закликала взяти в них участь для популяризації української культури.

Під час відкриття архіву угорські етнографи зазначили, що можливо зробити старовинні пісні та танці популярними у сучасної молоді. Вони зазначили, що їх мало збирати, а треба ними жити.

Заходи у Музеї Івана Гончара відбудуться упродовж дня, зокрема заплановані фольк перформанс та музейна ніч традиційного танцю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-