Нобель із літератури під загрозою: зі Шведської академії йдуть люди

Нобель із літератури під загрозою: зі Шведської академії йдуть люди

Укрінформ
Нобелівська премія з літератури у найближчі роки може опинитися під загрозою: члени Шведської академії, що її вручає, йдуть у відставку одне за одним.

Про це повідомляє DW.

“Криза викликана тим, що наприкінці минулого тижня одразу три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книгою про Полтавську битву, перекладеною кількома мовами”, - йдеться у повідомленні.

Окрім цих трьох, прозаїк Сара Стрідсберг теж заявила, що подумує про те, щоб вийти зі Шведської академії. Якщо це дійсно станеться, то, як вважають впливові шведські коментатори, Академія може опинитися на грані розпаду або самоліквідації.

Річ у тім, зазначає далі DW, якщо додати до нинішніх "відставників" тих членів Шведської академії, які вийшли з неї раніше, то залишаться лише 12 академіків ыз 18. Обирають їх всіх довічно, і відставка тут нічого не змінює.

Читайте також: Лауреат Нобелівської премії Юсафзай повертається до Британії

Тобто, навіть місця тих, хто вибув, залишаються незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними,  й живі академіки і тільки вони вирішують, хто їх обійматиме. Але для цього за статутом потрібна більшість у 12 голосів.

Це означає: якщо ще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку не буде забезпечений. 

Нобелівську премію з літератури присуджують із 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб (в якісь роки премія не вручалася, в якісь її ділили між двома письменниками). 

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-