Облрада Одеси

Облрада Одеси "зарізала" кандидатуру Ройтбурда на директора Художнього музею

Укрінформ
Сесія Одеської облради відмовилась затвердити кандидатуру відомого художника Олександра Ройтбурда на посаду директора Художнього музею всупереч підсумкам конкурсу, переможцем якого він став.

В обговоренні питання взяли участь депутати та голова Одеської ОДА Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли йдеться про результати конкурсу, проведеного згідно з чинним законодавством, то маємо на увазі, що претендент на посаду Ройтбурд виступив перед фахівцями зі своєю програмою. В тому числі передбачалось залучення позабюджетних коштів до Художнього музею, залучення до експозиції картин як українських, так і зарубіжних художників. Я теж вважаю, що музею потрібен менеджер, який зможе вивести його на зовсім інший рівень. Якщо в цього менеджера ще є й відоме ім'я, яке дозволить проводити ті чи інші експозиції в цьому музеї і залучати до переглядів нових експозицій туристів, я вважаю, що це дуже добре. Вам, депутатам, належить визначатися голосуванням, але я наголошую: був конкурс, і є його переможець - менеджер зі світовим іменем", - зазначив Степанов.

Підтримали під час своїх виступів на сесії кандидатуру Ройтбурда депутати Олександр Остапенко і Марія Гайдар, а проти виступили представники Опозиційного блоку Вадим Шкаровський та Віталій Саутенков, які висловили сумніви в менеджерських навичках і досвіді Ройтбурда в господарській сфері.

У підсумку депутатська більшість відхилила кандидатуру Ройтбурда на укладення контракту. Як стало відомо після оприлюднення результатів поіменного голосування, за відмову затвердити його на посаді проголосували 28 депутатів, проти - 22, а 34 члени облради не взяли участі у голосуванні.

Читайте також: "Meridian Czernowitz" організовує тримісячний літпроект "Meridian Odessa"

Варто зазначити, що у грудні 2017 року державна конкурсна комісія обрала одеського художника Ройтбурда директором Художнього музею. Однак напередодні сесії обласної ради члени двох профільних депутатських комісій висловили різні позиції щодо затвердження його кандидатури. Зокрема, комісія з питань управління майном спільної власності територіальних громад області підтримала Ройтбурда, а більшість членів комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму, передусім представники Опозиційного блоку, висловились проти.

Екс-заступник голови Одеської ОДА Зоя Казанжі сьогодні вранці доволі точно спрогнозувала і навіть заздалегідь прокоментувала ці результати голосування членів облради.

"Сьогодні Одеська облрада НЕ ПРОГОЛОСУЄ за Олександра Ройтбурда на посаду директора Художнього музею. Я не думаю, що в когось ще залишилися ілюзії щодо міста, виконавчої влади, депутатів, ну і людей, звісно. Я такі баталії, які відбуваються після перемоги Ройтбурда на конкурсі, бачила лише під час одеських мерських виборів. Ройтбурд не вписується в рамки, він не зрозумілий, успішний і точно не буде залежати від влади так, як вона того прагне", - написала Казанжи.

Вона з сарказмом назвала серед мотивів опонентів Ройтбурда один з ключових: "Не здамо Одесу в хтиві та розпусні руки Ройтбурда! Відстоємо останню цитадель в консервуванні «руського міра» і захисту «южнорусской школы живописи»! Не дамо розрушити наші одеські скрепи... Тут "традиційна одеська інтелігенція" (мем з'явився з легкої руки Бориса Херсонського), упорото бризкаючи слиною, захищає останні свої бастіони ницості і абсурду. Тут прогресивне не виживає. А те, що виживає, попри течії, виживає завдяки нечисельним групам притомних людей".

Отже, підсумувала Казанжи, "я хочу привітати Олександра Ройтбурда з майбутнім (справа кількох годин) не обранням. Пиши картини, живи своїм цікавим і насиченим життям, їзди світом, пий каву, розмовляй з непересічними і пересічними людьми. А Одеса знову втратила шанс і час, є містом, на яке ми заслуговуємо".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-