Пам'ять Олени Теліги вшанували у Києві

Пам'ять Олени Теліги вшанували у Києві

Укрінформ
Представники органів державної влади та громадськості вшанували пам'ять Олени Теліги - відомої української поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки, - яка загинула 21 лютого 1942 року в Бабиному Яру.

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

"Саме 21 лютого минають 76 роковини з дня загибелі поетеси. Біля пам'ятника Олені Телізі у Бабиному Яру зібралися представники органів державної влади та громадськості. Після покладання квітів учасники акції перейшли до Пам'ятного Хреста, встановленого на місці загибелі в 1942 році Олени Теліги, її чоловіка Михайла та інших членів ОУН. Після церковної панахиди відбувся громадський мітинг", - зазначається в повідомленні. 

Як наголосив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, Олена Теліга є зразком суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху.

"Це те, що зветься справжнім характером. Вона була видатною поетесою, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, видатним публіцистом і літературним критиком. Але загинула Олена Теліга тому, що боролась за створення Української незалежної і суверенної держави. Ця боротьба за державу триває й сьогодні. І разом з нашими сучасниками - українськими військовими, добровольцями, волонтерами і медиками - бореться за Україну Олена Теліга", - сказав Червак.

На закінчення мітингу вихованці інформаційно-творчого агента "ЮН-ПРЕС" Київського Палацу дітей та юнацтва, учні київських шкіл та ліцеїв прочитали вірші Олени Теліги.

Олена Теліга народилась у 1906 році у Підмосков'ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши розбудові її незалежності все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибула з похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.

Читайте також: Пам'ять Олени Теліги вшанують у Бабиному Яру

У Києві Теліга очолила Спілку українських письменників, редагувала літературно-мистецький журнал "Літаври", організувала пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишила Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олена Теліга разом із чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німецькими окупантами у Бабиному Яру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-