Будинок “Слово”: у Варшаві пройшла світова прем'єра українського фільму

Будинок “Слово”: у Варшаві пройшла світова прем'єра українського фільму

Укрінформ
У Варшаві в рамках 33-го Варшавського кінофестивалю у вівторок відбулася прем'єра повнометражного документального фільму про поетів та письменників “Розстріляного відродження” "Будинок "Слово".

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Представлення нового українського кіно відкриває нову Україну. Я сподіваюся, що сьогоднішній фільм, який буде представлений на Варшавському кінофестивалі, буде добре сприйнятий польською публікою та журі й отримає найкращі відгуки, а потім ми матимемо можливість цей фільм та багато інших демонструвати в Польщі у тому числі в рамках тижня українського кіно у Варшаві”, - заявив перед прем'єрою посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Режисер фільму Тарас Томенко важливим назвав те, що світова прем’єра фільму відбувається саме у Варшаві, оскільки це означає, що Україна є країною Європи і Заходу.

“Винищивши українську інтелігенцію Україна була відкинута на сотні роки назад. Зараз ми робимо спробу повернути цих письменників, розповісти про них світові”,- заявив Томенко.

Він підкреслив, що гасло Миколи Хвильового “Геть від Москви!” зараз дуже актуальне.

Голова комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила, що сьогодні як і 100 років Україна опинилася перед тими ж самими викликами і загрозами.

“Зараз ми намагаємося творити українське кіно, українську культуру. Тому, для нас цей показ і визнання серед наших європейських партнерів, станом на зараз, надзвичайно важливі. Це означає, що Україна творить свою ідентичність”,- підкреслила Сюмар.

Читайте також: Український трилер "Брама" змагатиметься за головний приз фестивалю у Таллінні

Вона додала, що у війні з Росією Україні дуже сильно потрібна підтримка Заходу.

Член комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, асоціативний продюсер фільму Юрій Павленко наголосив, що цей фільм повинні побачити якомога більше українців і всі діти старшого шкільного віку.

“Ці люди були знищені за слово, за те, що вони говорили і як вони говорили. Ці люди були розстріляні за свою позицію”,- зазначив Павленко.

Директор варшавського кінофестивалю Стефан Лаудин зауважив, що для участі у конкурсній програмі фестивалю подавалися 4,5 тисячі картин з 99-ти країн світу.

“Я дуже тішуся, що це був один з 119-ти фільмів, які ми обрали. Тут не було жодних розрахунків, жодної політики. Він нам просто дуже сподобався як мистецький витвір”,- підкреслив Лаудин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-