Україна може розірвати угоду з РФ про діяльність культурних центрів

Україна може розірвати угоду з РФ про діяльність культурних центрів

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про денонсацію міжурядової українсько-російської угоди щодо заснування та діяльності інформаційно-культурних центрів.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат від БПП, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

"Разом з колегами зареєструвала законопроект №0162 "Про денонсацію Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів", - написала вона.

За словами Фріз, при поданні законопроекту була врахована також позиція Служби безпеки України та її оцінка діяльності Російського центру науки та культури і його впливу на національну безпеку України.

Фріз нагадала, що 31 грудня 2015 року президент РФ Володимир Путін ввів у дію "Стратегію національної безпеки Російської Федерації". В розділі "Культура" цього документа, зокрема у ст. 81, зазначається, що Росія реалізує програми підтримки вивчення російської мови та культури в державах-учасниках СНД для прискорення євразійської інтеграції. "В іншій статті, 82, Стратегії визначено завдання з розвитку загальної гуманітарного та інформаційно-телекомунікаційного середовища на територіях держав – учасників СНД, а також використання культурного потенціалу Росії в інтересах багатостороннього міжнародного співробітництва з метою підвищення ролі Росії в світовому гуманітарному та культурному просторі", - зауважила нардеп.

Вона висловила сподівання, що зареєстрований у ВР законопроект буде швидко розглянутий у комітетах і ухвалений парламентом. "Маю надію на швидке проходження законопроекту в комітетах та позитивний розгляд у сесійній залі. Законопроект може стати справжнім лакмусовим папірцем на патріотизм та прихильність національним інтересам України", - підкреслила Фріз.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ неодноразово скаржилась Кабміну й РНБО на Російський центр науки та культури в Києві, оскільки з'ясувала, що цей центр, який є українським представництвом організації "Росспівробітництво", здійснює в Україні фінансування псевдонаукових досліджень, що містять упереджені оцінки історичних та політичних подій, поширені в російських ЗМІ.

Читайте також: У БПП вимагають негайно закрити “псевдонауковий” Російський центр у Києві

У 2014 році СБУ ініціювала перед МЗС України питання щодо денонсації міжурядової угоди з РФ про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, згідно з яким в Україні при посольстві РФ, а також генеральних консульствах Росії в Харкові, Одесі та Львові діють представництва Російського центру міжнародного наукового і культурного співробітництва.

У лютому 2016 року до Верховної Ради вже вносився законопроект "Про денонсацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів". Однак на той час було висловлено застереження, що ухвалення цього законопроекту призведе до закриття російською владою українських культурних центрів у РФ. У результаті законопроект був тимчасово відкликаний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-