У БПП вимагають негайно закрити “псевдонауковий” Російський центр у Києві

У БПП вимагають негайно закрити “псевдонауковий” Російський центр у Києві

Укрінформ
Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Ірина Фріз вважає, що діяльність Російського центру науки та культури в Києві має бути негайно припинена.

Про це парламентарій написала у Facebook.

«Діяльність Російського центру науки та культури в Києві має бути негайно припинена. При цьому організація "Росспівробітництво", яка здійснює в Україні фінансування псевдонаукових досліджень з упередженими оцінками історичних та політичних подій, які згодом поширюються в ЗМІ Російської Федерації, має бути внесена до санкційного списку як така, що створює загрозу національній безпеці України», - зазначила Фріз.

Вона нагадала, що у лютому 2016 року вже вносила законопроект «Про денонсацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів». На той час було висловлено застереження, що прийняття цього законопроекту призведе до закриття російською владою українських культурних центрів в РФ. В результаті законопроект був тимчасово відкликаний.

Читайте також: Одеські активісти - консулу РФ: Йдіть геть, ви окупанти в нашій країні!

«Втім, діяльність Російського центру науки та культури в Києві, що включає в тому числі відряджання українських дітей до Російської Федерації з метою їх пропагандистської обробки та позиція СБ України, що поділяє стурбованість щодо загроз від цієї організації, вимагає повернення до цього питання», - підкреслила нардеп.

Тому, додала Фріз, законопроект про денонсацію угоди від 1998 року буде повернуто до Верховної Ради.

«Переконана, ризики, що пов’язані із закриттям українського культурного центру в Москві, є меншими, ніж ті, що пов’язані з подальшим функціонуванням Російського центру науки та культури в Києві», - додала парламентарій.

У вівторок низка ЗМІ повідомила, що Служба безпеки України неодноразово скаржилась Кабміну й РНБО на Російський центр науки та культури в Києві, але безрезультатно. Спецслужба з'ясувала, що цей центр, який є українським представництвом організації "Росспівробітництво", здійснює в Україні фінансування псевдонаукових досліджень, що містять упереджені оцінки історичних та політичних подій, поширені в ЗМІ Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-