Форум видавців:

Форум видавців: "полюємо" на нон-фікшн

Огляд
Укрінформ
З 13 до 17 вересня відбудеться 24-й «Форум видавців у Львові». До нього, традиційно, видавці готують багато новинок. 

Ми підготували добірку із 20-ти цікавинок у жанрі нон-фікшн.

Перевага. У чому сила корпоративної культури. Патрік Ленсіоні

Патрік Ленсіоні описує, як корпоративна культура може стати найбільшою перевагою будь-якої компанії. Ця ідея проста, доступна й не потребує великих витрат. Але саме вона забезпечує потрібне середовище для розвитку стратегії, обігу фінансів, ефективної роботи маркетингу й застосування технологій. У книжці автор наводить практичні поради та приклади з досвіду різногалузевих компаній, із якими він працював. Ленсіоні розповідає, як створити згуртовану команду менеджерів, мотивувати працівників, разом досягати спільної мети й навчитися бути відвертими одне з одним.

Поштовх. Як допомогти людям зробити правильний вибір. Річард Талер, Кас Састейн

Приймати рішення – це наче шукати потрібні двері у закручених коридорах багатоповерхового будинку. Тому й не дивно, що ми часто опиняємося не там, де хотіли б. Щоб вирішити цю проблему, Талер і Санстейн пропонують концепцію поштовхів, або наджів. Це м’який спосіб вплинути на вибір людини, не вдаючись до маніпуляцій, заборон чи наказів. З їхньою допомогою можна сприяти розумним покупкам та інвестиціям, економії електроенергії, безпеці на дорозі, вживанню здорової їжі та багатьом іншим корисним речам. Тобто підштовхнути людину до «правильних» дверей, зберігаючи свободу вибору кожного.

Читайте також: Українські автори на Форумі видавців: "золота двадцятка"

Дика гонка. Як Uber підкорював світ. Адам Лашинські

Історія блискавичного злету компанії Uber загалом та її засновника, Тревіса Каланіка, зокрема, є тим цікавішою, що американське видання світ побачив буквально за кілька місяців до гучного звільнення Каланіка з посади й зливи драматичних новин у медіа. Хоча Uber і раніше не сходив зі сторінок світової преси, ця книжка — перша вичерпна історія багатомільярдної компанії, що започаткувала нове явище — «уберизацію».

Велика магія. Елізабет Ґілберт

Фото: Instagram katemolochko

Що таке покликання?.. Чи мусить справжній митець страждати?.. Чому не варто перетворювати творчість на професію?.. Як не зациклюватися на невдачах?.. Куди втікають ідеї?.. Чому допитливість важливіша за пристрасть?.. Яка причина того, що інколи так важко порозумітися з натхненням?.. І все це — в дотепних історіях про пошук себе і в оповідках про життя знаменитостей.

Малевич. Автобіографічні записки 1918–1933

Вибір спогадів Казимира Малевича не випадковий – ці записи часто згадуються, коли йдеться про зв’язок художника з Україною. Більше того, цей захопливий, насичений текст лишається основним джерелом свідчень про раннє життя мистця. Малевич з гумором згадує свої дитячі та юнацькі роки, родину, друзів, навчання і все, що допомогло йому стати художником. Казимир Малевич залишив три окремі незавершені автобіографічні тексти (1918, 1923-1925, 1933) – це і особисті відчуття та переживання дитячих років, міркування про проблеми мистецтва, роздуми, порівняння. Захопливо і талановито написані, вони читаються надзвичайно легко з будь-якого рядка.

Вбити дракона. Українські революції. Катажина Квятковська-Москалевич

Врадіївка, Оксана Макар, свавілля «Сім’ї» Януковича, зажерливість суддів та олігархів, сепаратизм у Криму й на Донбасі, Майдан, захоплення Слов’янська, перші жертви й перші герої українсько-російської війни... Епізоди новітньої української історії у книжці польської письменниці Катажини Квятковської-Москалевич змальовані з незвичного для нас погляду стороннього, але не чужого спостерігача. 

Ця побудована на людських історіях книжка, яку авторка писала понад десять років, — про боротьбу з нашим внутрішнім монстром, якого неможливо вбити, і про силу, яка змушує Україну не здаватись у цій боротьбі.

Леся Українка. Листи: 1898–1902

П’ять років на межі століть, за які у житті поетеси сталося так багато. Вона долає хворобу, натхненно пише й перекладає, тяжко переживає смерть коханого Сергія Мержинського, наснажується ніжною дружбою Ольги Кобилянської, відданістю Климента Квітки, незмінною підтримкою рідних. Спілкується з письменниками, артистами і політиками, багато подорожує — часто вимушено, а проте радо, вчить італійську, намагається здобути фінансову незалежність, бере на себе роль родинного миротворця, нарікає на виснажливість закупів за кордоном і грубість російських туристів, шиє собі одяг і виписує книжки з європейських бібліотек… Яскрава картина fin de siècle, якою її побачила блискуча інтелектуалка з української аристократичної родини, ненароком написаний геніальний роман у листах.

Як ніколи не помилятися. Сила математичного мислення. Джордан Елленберґ

Математика – це не просто послідовність обчислень, які потрібно зубрити, поки у вас не забракне сил, як вам могло здатися в школі. Професор Джордан Елленберґ доводить, що увесь наш світ пронизаний математикою. Вона демонструє його приховану красу та логіку й має прямий стосунок до нашого щоденного життя. Автор показує, як проблеми в політиці, медицині, бізнесі, богослов’ї вирішуються за допомогою математики. А ще математично пояснює, за скільки часу потрібно приїжджати в аеропорт, чим є насправді «громадська думка», чому у високих батьків низькі діти, як виграти в лотерею та безліч інших речей.

Читайте також: Що готує Форум видавців для підлітків та їхніх батьків

Прогулянка лісами. Білл Брайсон

Аппалацька стежка, що простягається більш як на 3,5 кілометра, сповнена небезпек. Не кожен ризикне пішки пройти бодай частину шляху, на якому не уникнути зустрічі з парою-трійкою далеко не милих ведмедів. Однак Білл Брайсон — шукач пригод зі стажем, загартований австралійським бездоріжжям і африканськими пустелями — не з лякливих. Прихопивши із собою друга, який намагається зав’язати з алкоголем, Білл вирішує випробувати свої сили. Тонкий гумор у поєднанні з глибокими роздумами про екологічний стан сьогодення та влучними спостереженнями не лише допоможе вам поринути у п’янку атмосферу лісових нетрів, а й замінить цілу купу нудних путівників.

Філософія самотності. Ларс Свендсен

Нова книжка норвезького філософа Ларса Фр. Г. Свендсена присвячена проблемам самотності. Основуючись на філософському аналізі та великій кількості досліджень, автор розглядає самотність під різними кутами зору: то як настрій, почуття дискомфорту, страх – соціофобію та антропофобію, переживання втрати, дефіцит довіри та прив’язаності, самовільне відчуження, то як почуття соціального голоду, біль недостатнього визнання, любові, близькості, ба навіть як генетичну мітку. Книжка Свендсена – це знахідка для людей, які потерпають від самотності, хочуть позбутися неї та для цього наполегливо шукають вихід. Вона відкриває зухвалу правду про те, хто такі самотні та чому саме так складається їхня доля.

WAKE UP! (Прокидаємось!) або Як перестати жити на автопілоті. Кріс Барез-Браун

У житті нам часто бракує часу, емоцій, вражень, усвідомлення своєї ідентичності – власне того, з чого складається справжнє життя. Ми автоматично виконуємо одні й ті ж дії, щодня проходимо одними й тими ж вулицями, втомлюємося від одноманітності. Минають дні, які майже нічим не відрізняються один від одного, адже ми проживаємо їх, немов «на автопілоті». Погодьтеся, знайома ситуація? Тоді обов’язково потрібно прокидатися, позбуватися життя «на автопілоті», змінювати світогляд — навіть якщо для цього доведеться саджати рослини, писати листи, малювати, танцювати, вилазити на дерева…

Проект Щастя. Ґретхен Рубін

Одного дощового дня в міському автобусі Ґретхен Рубін запитувала себе: «Чого я хочу від життя?». І зрозуміла, що передовсім хоче бути щасливою. Так незвично було роздумувати над щастям, але вона вирішила присвятити цілий рік Проекту Щастя, який змінить її життя. І дійшла простої істини: працюючи над собою щодня, згідно плану, ви маленькими кроками наблизитеся до своїх мрій, здобудете на цьому шляху впевненість у собі, підтримку і визнання близьких вам людей.

«Проект Щастя» — це книга ідей, яка синтезує тисячолітню мудрість та наукові дослідження, практичні поради та безцінний досвід жінки, яка, схоже, зрозуміла, що маленькі життєві зміни приводять за собою великі. От лише кожному варто вирішувати, що саме обрати і записати у свій проект, аби, зреалізувавши його, відчути себе по-справжньому щасливим.

Про письменство. Мемуари про ремесло. Стівен Кінг

«Про письменство» — найбільш незвична книжка зірки сучасної літератури Стівена Кінга. Це не тільки мемуари і не просто автобіографічний нарис — поряд із роздумами про мистецтво слова неперевершений Кінг ділиться професійними порадами і розповідає, які риси мусить мати людина, що прагне стати славетним письменником.

Перша частина книжки — автобіографічна, де Стівен Кінг із гумором описує своє життя і творчість, розповідає про події, які справили на нього враження й сформували його як особистість. Друга частина — практична. Це поради молодим авторам, а також приклади «хороших» і «невдалих» текстів. Автор ділиться секретами про те, що необхідно знати і вміти, аби писати книжки, які поб’ють усі рекорди популярності.

Читайте також: Світові бестселери на Форумі видавців: 25 новинок, які ви не можете проґавити

Переможець. Джек Велч, Сьюзі Велч

Після виходу на пенсію легендарний керівник «Дженерал електрик» Джек Велч вирішив поспілкуватися з менеджерами з усього світу. Під час конференцій у різних країнах — від Мексики до Китаю — десятки тисяч керівників атакували його запитаннями. Як звільнити працівницю, яка усім подобається, але погано виконує роботу? Відповідь на яке одне запитання під час співбесіди може найкраще охарактеризувати кандидата? Як отримати підвищення? Чому варто по-різному винагороджувати людей на однакових посадах? Відповіді Джека Велча, а також реальні історії про його правильні рішення й помилки лягли в основу книжки «Переможець», яку він написав у співавторстві з дружиною.

Есе: бліц-курс. Ірина Голодюк

У посібнику вміщено 17 занять із курсу написання аргументативного есе, більш відомого як власне висловлення формату ЗНО. Теоретичний матеріал, поданий доступно й легко, укладений за принципом маленьких кроків. Практичні заняття включають як письмові вправи, так і тестові завдання. Приклади есе та їх уривків від сучасних українських письменників й інших успішних особистостей допоможуть учню якісно підготуватися до написання висловлення. А яскравий дизайн, узагальнювальні інфографіки, мотиваційні сторінки й міжпредметна інформація зроблять навчання ефективним й необтяжливим.

100 експрес-уроків української. Частина 2. Олександр Авраменко

Ця кишенькова книжка, що є продовженням уже відомого посібника «100 експрес-уроків української», містить ще одну сотню мовних історій, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови. Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мовлення. Науковий консультант — провідний науковий співробітник Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Катерина Городенська Усі права захищені. Жодна частина цього видання не може бути відтворена в будь-якій формі й будь-якими засобами — без попереднього письмового дозволу власника авторського права.

Читайте також: Форум видавців для найменших: 20-ка дитячих книжок

Математика любові: патерни, докази і пошук остаточного рішення. Ханна Фрай

Любов — як і практично все у житті — має безліч патернів: починаючи з кількості наших сексуальних партнерів протягом життя й завершуючи тим, як ми вибираємо, кому написати на сайті знайомств. Ці патерни зазнають викривлень, відхилень, поворотів і розвитку; так само як любов, математика якраз і створена, щоб їх описувати.

Математика, по суті, є вивченням патернів: прогнозування погоди, руху елементарних часток і планет, розростання міст. Жодне з цих явищ не є бездоганно впорядкованим чи легко прогнозованим.

Сила волі. Шлях до влади над собою. Келлі Макґоніґалл

Мова, література, математика, фізика, хімія. А що було б, якби у школах та університетах нас вчили розвивати силу волі? Наскільки успішнішими ми могли б стати? Келлі Макґоніґал допомогла тисячам людей змінитися: кинути пити чи курити, пробігти марафон, зайнятися спортом, створити власний бізнес, налагодити стосунки в сім’ї тощо. Свою методику вона узагальнила в цій книжці. Авторка з наукового боку показує, як влаштовано наше мислення, чому ми уникаємо змін і сповна не використовуємо власний потенціал. Але, окрім теорії, Макґоніґал подає безліч фактів і цікавих прикладів. Та найбільша перевага книжки — це вправи. Виявляється, завдяки ним мозок можна натренувати, як м’язи.

Гусь від А до Я. Надьожна

Якщо вам потрібно розставити крапки над «і» або накопичилось забагато символів і знаків – саме час пересвідчитись, що найважливіше можна висловити на одному подиху і навіть показати однією літерою. Абетка від Гуся — це те, на що чекали прихильники відомого інтернет-персонажа: емоційна, із Гусем у різних образах і позах, а головне — без цензури.

48 законів влади. Роберт Грін

Сорок вісім хитрих, безжальних, повчальних законів влади від Роберта Гріна, які стануть у пригоді кожному, хто прагне досягати вершин.

Як навчитися долати перешкоди й перетворювати їх на успіх? Де черпати енергію та натхнення для сильних вчинків? Як подолати страх і змусити долю грати за вашими правилами? Книжка навчить вас розставляти пріоритети, вивчати й розуміти людей, опановувати власні емоції й не говорити більше, ніж потрібно. Практичні поради, що ґрунтуються на 48 законах Гріна, допоможуть усім, хто жадає успіху, прагне впевнено йти до мети й завойовувати світ.

Добірку підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-