У Києві відкрилася виставка французького фотографа

У Києві відкрилася виставка французького фотографа "Жити. Людина на війні"

Фото
Укрінформ
Виставка робіт французького фотожурналіста Матьє Радубе "Жити. Людина на війні" відкрилася в Києві у приміщенні Київської обласної державної адміністрації.

Головна тема фотовиставки - людські взаємини в умовах війни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Своїми фотографіями я хотів показати, що й на війні, і в мирному житті люди відчувають однакові емоції: страх, нудьгу, бажання бути у колективі, боязнь самотності, стрес. І це незалежно від їхніх політичних й ідеологічних поглядів. Якби мене попросили охарактеризувати мої роботи однією фразою, я б сказав:  парадоксальним чином, війна - це життя", - розповів фотожурналіст.

На фотографіях, зроблених їм на Донбасі, знято не лише українські громадяни, а й військові Грузинського легіону. "Важливо знати, що є чимало іноземців, які воюють на стороні української армії. Складається враження, що всі межі стерто, що люди об'єднуються для того, щоб воювати проти загального ворога. Ті, хто воюють разом з українською армією, воюють проти російської агресії у цілому - будь то в Україні або в Грузії. Ті, хто воюють на стороні сепаратистів, воюють проти Європи, тому що українці вже стали європейцями", - ділиться своїм поглядом французький фотожурналіст.

Матьє Радубе переконаний, що війна в Україні вже давно стала інтернаціональною. "Насправді, велика війна йде не в Авдіївці. Велика війна, війна двох різних ідеологій, йде в кабінетах, у Києві, в Москві, у Вашингтоні. Це війна, розв'язана Росією, з метою повернути собі минулу велич. Це війна між старим і новим світами", - зазначив він.

Нинішня виставка - друга частина великого фотопроекту Матьє Радубе. Перша частина - фотовиставка "Можна" - пройшла у місті Ренн, у Франції в 2015 році. Фотограф хотів показати, що в сучасній Європі йде війна, війна, пов'язана з політикою, з економікою. На відміну від першої частини нинішня виставка присвячена простій людині, змушеній жити в умовах війни. Третя частина фотопроекту знаходиться у процесі підготовки, в ній автор планує показати, що людина може руйнувати.

Матьє Радубе, французький дослідник і фотожурналіст, приїхав в Україну після Майдану. За три роки озброєного конфлікту на сході України він неодноразово здійснював поїздки в зону АТО, був в Слов'янську у момент його звільнення українськими підрозділами, у Широкиному, в Авдіївці, в Мар'їнці.

До нинішньої фотовиставки ввійшли не лише фотографії Матьє Радубе, які він зробив на Донбасі, але і знімки з Іраку 2016 року, з передової, всього за кілька кілометрів від передових позицій комбатантів ІДІЛу.

У Києві фотовиставка "Жити. Людина на війні" триватиме до 30 червня. Потім заплановано її показ у ряді інших міст України.

Фотографії, представлені на виставці, можна також подивитися на персональному сайті фотожурналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-