У Варшаві відкрилася виставка про українських переселенців

У Варшаві відкрилася виставка про українських переселенців

Фото
Укрінформ
У центрі Варшави у вівторок відкрилася фотовиставка “Displaced. 12 Stories from Ukraine” (Переміщені. 12 історій з України).

Участь у відкритті взяли українські та британські дипломати, представники  польської державної та місцевої влади, неурядових організацій, українці та поляки, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Cправа переселенців - це питання людських доль, людей, які змушені були залишити свої домівки, працю і шукати нові місця життя”, - зазначив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він підкреслив, що в Україні внутрішньо переселених людей з Криму і Донбасу є майже 2 млн, що є значним соціальним і фінансовим викликом, але держава з ним справилася.

“Сподіваємося, що праця і старання українського уряду дозволять, що ці люди залишаться в Україні, а потім, коли буде така змога, повернуться додому, а не поїдуть далі у світ”, - наголосив український дипломат.

Він подякував за підтримку Польщі, Великій Британії, Канаді та ЄС за організацію цієї виставки.

Радник посольства Великої Британії у Польщі Девід Уоллес заявив, що для нього, як і для всіх британців, події на Донбасі стали шоком. Він зазначив, що нещодавно глава МЗС Великої Британії Боріс Джонсон побував в Україні, де засвідчив свою підтримку у світлі агресії з боку Росії. За його словами, експозиція є нагадуванням про вплив агресії на людські долі.

“Велика Британія не забуває, що сталося, і ми сподіваємося, що ця виставка нагадуватиме усім, що трапилося у Криму і Донецькому регіоні”,- підкреслив Уолллес.

Радник президента Польщі Уршула Дорошевська подякувала організаторам за організацію експозиції саме в цьому місці Варшави, яке колись виглядало зовсім по іншому, але війна його повністю змінила.

“Кожен з жителів Варшави носить в собі трагічну історію, і пам'ятає, що трапилася кількадесят років тому. Ця історія оживає, коли ми знайомимося з історіями людей, які втекли від насилля”, - підкреслила Дорошевська, наголосивши, що експозиція зближує Польщу й Україну і спонукає Варшаву до надання Києву подальшої підтримки.

Дарія Жидкова від імені одного з організаторів виставки - канадської неурядової організації Stabilization Support Services повідомила, що Варшава - останнє місце на карті Європи, де відбувається виставка. До цього вона вже побувала у Берліні, Римі, Гаазі, Страсбурзі і Парижі.

“Міжнародна спільнота повинна знати, що відбувається в Україні. Важливо розповсюджувати цю інформацію, оскільки люди часто не знають, що діється на сході України. Ми тут, щоб розповісти про 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб і дати  можливість показати персональні історії конкретних людей”, - наголосила Жидкова.

Одна з героїнь виставки Яна Черкас розповіла, що вона з чоловіком і шістьма дітьми проживали в Донецьку і активно підтримували місцевий Євромайдан. Однак, через свою проукраїнську позицію її сім'я змушена була втікати з Донецька. За цей час сім’я змінила декілька міст, але всюди на їхньому шляху зустрічалися нормальні люди, які допомагали у непростій ситуації.

Співголова з польського боку Українсько-польського форуму партнерства Ян Маліцький наголосив на значному освітньому значенні цієї експозиції.

“Кількасот км від нас є країна, де є сотні тисяч людей втратили свої домівки, триває війна, і я бачу велику цінність в тому, щоб показувати: ми тут, у Польщі, живемо спокійно, а десь зовсім поряд є нещасні люди”,- підкреслив Маліцький.

Голова фундації Міжнародної Солідарності Кшиштоф Становський зазначив, що потрібно віддати належне українській державі і громадянському суспільству країни за те, що вони впоралися з викликом і для 1,5 млн людей “були відкриті домівки” по всій країні. Він нагадав, що Польща також долучається до допомоги на сході України. Зокрема, МЗС Польщі надало кошти на відновлення на сході країни 10-ти шкіл.

Експозиція триватиме у Варшаві до 22 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-