Закон про квоти виконують практично всі радіостанції - член Нацради

Закон про квоти виконують практично всі радіостанції - член Нацради

Ексклюзив
Укрінформ
Закону про україномовні квоти на радіо, що набув чинності три місяці тому - 8 листопада 2016 року, дотримуються практично всі радіостанції.

На цьому наголосив член Національної ради Сергій Костинський у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"На сьогодні радіоіндустрія, незважаючи на звинувачення громадських активістів у тому, що вона не хоче виконувати квоти на україномовні пісні, на ведення передач державною мовою, виконує закон. Наш тотальний моніторинг усіх радіостанцій - і загальнонаціональних, і регіональних, і місцевих - показав, що всі вони загалом виконують норми закону", - сказав Костинський. 

Він зазначив, що зареєстровано лише 10 випадків порушення закону. І одне питання на сьогоднішньому засіданні перенесли для того, щоб з'ясувати обставини перевірки, ще одне взяли до відома - моніторинг зафіксував ознаки порушення, а перевірка довела, що порушень немає. 

"Але 8 фактів ми дійсно зафіксували. Це і загальнонаціональні радіостанції, і регіональні. Санкція, що застосовується до порушників закону про квоти, - 5% штрафу від загальної суми ліцензійного збору. І на сьогодні маємо 8 рішень про штрафи загальною сумою понад 500 тисяч гривень. А саме 518 тис. 590 грн", - уточнив Костинський. 

Найбільші штрафи, нагадав він, отримали загальнонаціональні мовники. Це Kiss FM - 215 тис. 600 грн та радіо "Шансон" - 125 тис. 726,40 грн. Регіональні мовники отримали штрафи до 40 тис. грн. Також такий великий мовник, як радіостанція "Радио Вести", у якої зафіксували порушення в Харкові, - має штраф 39 тис. 600 грн. Найменший штраф - у місцевої радіостанції "Маяк" (м.Олександрія) - 4 тис. 40 грн. 

"Позиція Національної ради була жорсткою. Ми не йшли на поступки навіть у тому випадку, коли порушення не дотягували квоту 0,2%. Ця позиція дуже проста - якщо ми сьогодні будемо трактувати закон по-своєму - комусь ми не даємо штраф, комусь даємо, - то вже не можемо говорити про об'єктивність Національної ради і про справедливість. Загалом ключова теза - це дотримання закону. В законі сказано: в цьому році 50% - мова ведення передач, 25% - пісень українською мовою. Ми не можемо це трактувати по-іншому", - аргументував член Нацради.

Костинський також припустився думки, що найбільше порушень виявлено на регіональних радіо, оскільки там не досить серйозно ставляться до закону. 

"Можливо, вони думають, що до них менше уваги, з Києва не видно. Але наші представники працюють у кожній області. Тому ми бачимо всі порушення. І я сподіваюся, що сьогоднішні рішення будуть знаком для тих, хто ще сумнівався, що закон треба виконувати. Тим більше, що наступний етап передбачає збільшення квот - до 30% пісень українською мовою і 55% мова ведення передач. Якщо радіостанції не хочуть стикатися з Національною радою за результатами перевірки і отримувати штраф, не робіть 25% - робіть 30, 35, 40 відсотків. Це є Україна, тут спілкуються українською мовою. Не треба боятися української мови", - закликав Костинський. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-