У Харкові відкрили меморіальну дошку засновнику школи акторів-лялькарів

У Харкові відкрили меморіальну дошку засновнику школи акторів-лялькарів

Укрінформ
Меморіальну дошку на згадку про видатного театрального діяча, народного артиста України, засновника першої у країні професійної школи режисерів і акторів театру ляльок Віктора Афанасьєва відкрито на фасаді Харківського державного академічного театру ляльок, який носить його ім'я.

Відкриття мармурової дошки з барельєфом Афанасьєва і зображенням рукавичної ляльки, що надівається на руку актора, роботи відомого харківського скульптора, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Рідного, приурочено до 100-річчя з дня народження Афанасьєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасниками церемонії стали представники влади, громадськості, актори театру, а також онук Віктора Афанасьєва, який спеціально приїхав з Полтави, - актор Полтавського академічного обласного театру ляльок Андрій Довгаль-Афанасьєв.

"Харківський театр ляльок, який мій дід, за великим рахунком, створив, досі є флагманом вітчизняного, та й не тільки, мистецтва граючої ляльки. Справа Віктора Афанасьєва, оцінена належним чином, живе і розвивається і, сподіваюся, житиме ще багато років", - сказав Довгаль-Афанасьєв.

А сьогодні в Музеї театру ляльок - першому свого часу в Україні - відкрито фотовиставку до 100-річчя з дня народження Афанасьєва і продемонстровано присвячений йому документальний фільм.

Як повідомляв Укрінформ, Віктор Афанасьєв працював художнім керівником Харківського театру ляльок з 1952 по 1983 роки. Серед його найкращих постановок - "Запорожець за Дунаєм", "Горбоконик", "Чортів млин". За час своєї роботи він поставив близько 100 вистав. У 1969 році за ініціативою Афанасьєва при Харківському інституті культури набрано перший у країні курс акторів, а в 1970 - режисерів театру ляльок. У 1973 році там же була створена перша в Україні кафедра театру ляльок, яку він очолив. Постановою Кабінету міністрів України від 6 листопада 1997 року Харківському театру ляльок присвоєно ім'я Віктора Афанасьєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-