У Львові відкрили пам'ятник Богдану-Ігорю Антоничу

У Львові відкрили пам'ятник Богдану-Ігорю Антоничу

Фото
Укрінформ
Перший в Україні пам'ятник «співцю зеленої планети» - поету Богдану-Ігорю Антоничу відкрили в неділю у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Львівський пам’ятник Богдану-Ігореві Антоничу є першим пам’ятником поету в Україні. Ще один пам’ятник є у селі Новиця на Лемківщині (тепер територія Польщі), де народився поет»,- зазначив голова товариства «Надсяння» професор Володимир Середа.

Монумент встановлено за результатами Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу у Львові. Переможцем стала авторська група у складі архітекторів Белюха, Лібич, Матушкова та скульптора Одрехівського.

Місце для пам’ятника обрали не випадково – він стоїть неподалік від будинку, де Антонич довгий час орендував квартиру.

Фото: Маркіян Лисейко.

"Антонич прожив надто коротке життя: воно обірвалося, коли поету виповнилося 27 років. Проте поет встиг зробити більше, ніж інші роблять за довгий вік. Він був ніжною, тендітною, делікатною, милосердною людиною, але з іншого боку, у складних ситуаціях міг поступати принципово і дуже твердо, бо жив правдою", - зазначив, виступаючи на відкритті пам`ятника, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Венедикт.

Богдан-Ігор Антонич - український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець. Через офіційну заборону ширше знаний лише з середини 1960-х. Справив значний вплив на сучасну українську поезію; у його поезії є філософська лірика, релігійні, космічні мотиви, відгомін лемківського фольклору і язичницької символіки, а також впливи Омара Хайяма, Уолта Вітмена. Твори Антонича перекладені багатьма мовами світу.

Помер Антонич на двадцять восьмому році життя після перенесеного апендициту та наступного запалення легенів. Похований у Львові на Янівському цвинтарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-