Через політичні переслідування у Криму за ґратами щонайменше 200  українців - правозахисниця

Через політичні переслідування у Криму за ґратами щонайменше 200 українців - правозахисниця

Укрінформ
Щонайменше 200 українських громадян перебувають за ґратами у сфабрикованих політичних справах у Криму після окупації Росією півострова у 2014 році.

Про це повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник під час дискусійної панелі «Крим» у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Наразі щонайменше 200 громадян перебувають за ґратами у сфабрикованих політичних справах. Ці люди не отримують медичної допомоги. Вони у більшості випадків стають жертвами тортур і майже не мають реальних шансів вийти до того, як закінчиться їх термін ув’язнення», - сказала вона.

Водночас Скрипник зауважила, що навіть закінчення терміну ув’язнення не гарантує звільнення, як це відбулося з українським активістом Олегом Приходьком.

За словами Скрипник, протягом десяти років окупації Росією півострова Кримська правозахисна група задокументувала, що від репресій постраждали 1400 громадян України.

«Мова йде про політично і релігійно вмотивовані переслідування. В цілому цих жертв набагато більше, бо є діти, люди, у яких забрали власність», - уточнила правозахисниця.

Читайте також: Росіяни самі допомагають встановити осіб, які сприяли окупації Криму - Чубаров

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня 2019 року у тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали Олега Приходька. Його заарештували і висунули обвинувачення у підготовці до теракту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Згодом до цього додалися «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухівки» і планування вибуху в будівлі генконсульства Росії у Львові.

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 3 березня 2021 року засудив Приходька до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в'язниці, а також до штрафу в розмірі 110 тис. рублів.

У листопаді 2023 року російський суд додав Приходьку ще 4,5 року ув'язнення за новими обвинуваченнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-