Волонтери-кримчани: Хочемо, щоб наш безпілотник долітав до військових баз у Криму

Волонтери-кримчани: Хочемо, щоб наш безпілотник долітав до військових баз у Криму

Укрінформ
Як кримчани об’єдналися для допомоги українській армії та створили ударний дрон «Канюк»

Корінний севастополець Руслан Жаднов після повномасштабного вторгнення заснував у Києві спочатку волонтерський центр, а потім – громадську організацію «Актив Криму». Команда Жаднова розробила безпілотник «Канюк», який запускається з катапульти й розвиває швидкість 100–150 кілометрів за годину. Дрон уже випробували українські захисники. Кореспондентка Укрінформу розпитала Руслана Жаднова, як виникла ідея створити БПЛА, які нині настрої у людей в тимчасово окупованому Криму.

ДОПОМАГАЛИ УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ ЧАСТИНАМ

Руслан Жаднов до березня 2014 року розвивав у Севастополі бізнес з побудови металоконструкцій. Завжди мав проукраїнські погляди, був активним учасником молодіжного руху «Нове покоління». На початку окупації Криму Руслан з друзями допомагав українським військовим частинам.

- День, коли росіяни почали блокувати військові частини у Севастополі, я пам'ятаю, як зараз. Мені зателефонував товариш, колишній військовослужбовець, сказав, що росіяни оточують одну з частин. Це було дуже важко сприйняти. Ми вирішили хоч якось підтримати наших військових у оточенні, купували та доставляли необхідні речі. На жаль, там виявилося багато зрадників, – розповідає Руслан.

Він згадує, що також сприяв українським журналістам у підготовці сюжетів про російську окупацію Криму.

Руслан Жаднов
Руслан Жаднов

- Тим часом окупанти на півострові вже почали «полювати» на українську пресу. Я, на свій страх та ризик, дав інтерв'ю журналістам з Києва, – ще не розумів, що можуть бути наслідки. Ми вважали, що ми – вдома, в Україні, і наші спецслужби ось-ось наведуть лад, – згадує він.

Невдовзі, додає Жаднов, у Криму почали переслідувати тих, хто допомагає українським військовослужбовцям. Руслан з родиною залишив тимчасово окупований півострів і переїхав до Києва. Його друзі із Севастополя роз'їхалися по світу.

СЕВАСТОПОЛЬЦІ ОБ'ЄДНАЛИСЯ, ЩОБ НАБЛИЗИТИ ПЕРЕМОГУ

У столиці Жаднов продовжив займатися бізнесом. Але почалася Велика війна. У перші дні повномасштабного вторгнення задля допомоги українській армії він організував севастопольців, які залишили півострів у 2014-му.

- Ми розуміли, що це – шанс повернути Україні Крим, – зауважує він.

Спочатку севастопольці створили волонтерський центр, а потім – громадську організацію «Актив Криму». Допомагали українському військові з перших днів повномасштабної війни. Їхніми підопічними, зокрема, були військові, які брали участь у звільненні Київщини, тримали рубежі на півдні країни.

- Бійці подекуди звертали увагу, що ми – з Криму. Ми пояснювали, що там також є проукраїнське населення. Військових це надихало на боротьбу, – зауважує волонтер.

Він акцентує: якщо після повномасштабного вторгнення наші бійці потребували бронежилетів, касок, одягу, то нині їм дуже бракує автівок та безпілотників.

- Будь-які машини та дрони – «розхідники» на війні. Росіяни їх збивають, глушать, вони ламаються. Багато хто не знає, що дрон на більшості позицій постійно висить у небі. Коли батарея сідає, він повертається на підзаряджання, його замінює інший безпілотник. У наших підрозділів «очі» мають бути постійно, адже потрібно контролювати квадрат бойової операції. Якщо немає дрона – позиція «сліпа», – додає він.

ДРОН ДЛЯ УДАРІВ ПО ТИЛУ ВОРОГА

Руслан Жаднов розповів, що ідея зібрати БПЛА виникла спонтанно.

- В Україні багато хто займається безпілотниками, ми з товаришами теж вирішили спробувати. У нашій команді є тямущі інженери. У дитинстві один товариш захоплювався авіамоделюванням, – він і не здогадувався, що дитяче захоплення у дорослому житті принесе користь. Плюс надихали новини про «бавовну» в Криму. Дуже хочеться, щоб наш дрон долітав до військових баз на українському півострові, – каже він.

 Фото: Суспільне Крим
Фото: Суспільне Крим

Севастопольці створили ударний безпілотник «Канюк», що має отвір для гранати до РПГ-7. Собівартість «пташки» – п'ять тисяч доларів. Жаднов зауважує: не можна навіть порівнювати вартість одного БПЛА і того ж танка чи броньовика, якого здатний знищити такий дрон.

- «Канюк» розробляли для польотів на далекі відстані – до 70 кілометрів. Таку глибину на фронті вже вважають тилом противника, завдавати ударів по якому дуже потрібно. На сьогодні це можуть робити FPV-дрони, але вони обмежені дальністю польоту до 10 кілометрів. І подібних дронів в Україні тепер дуже бракує, ця ніша майже вільна і не освоєна, – додає він.

Жаднов розповідає, що спочатку його команда спроєктувала спеціальну катапульту під БПЛА.

- Є дрони з вертикальним злетом, а наш запускається з катапульти. Це дає йому змогу одразу розвивати добру швидкість – 100–150 кілометрів за годину. Вага дрона – 12 кілограмів. Для тестування катапульти ми виїжджали з його макетом у поле. Кілька разів доводилося переробляти конструкцію, поки не вийшла ідеальна катапульта для запуску нашого дрона, – розповідає Жаднов.

Він додає, що захисники вже випробували «Канюк» у роботі та високо його оцінили. Військові передали розробникам побажання для вдосконалення «пташки», чим нині волонтери й займаються. Руслан Жаднов впевнений, що незабаром вдасться отримати поліпшений дрон, який вправно знищуватиме ворога і допомагатиме нашим захисникам звільняти тимчасово окуповані території.

Волонтер зауважує: в Україні є багато розробників дронів, але, на жаль, не всі проєкти вдається реалізувати. Тож його команда планує об'єднуватися з однодумцями для випуску дронів «Канюк».

«ДЛЯ ТИХ, ХТО ЛЮБИТЬ СВОЮ КРАЇНУ, НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЯ – ВОНИ ЧЕКАЮТЬ НА ЗСУ»

Руслан активно веде сторінки у соціальних мережах, спілкується з кримчанами та намагається доносити їм правду про війну, яку розв’язала Росія. Розповідає, що окупанти у Криму провели колосальну роботу, аби викорінити українську мову.

- Люди в Криму не стикаються з українською мовою вже 10 років. Якщо хтось думає, що ми завтра звільнимо Крим і там усі заговорять українською, – це не так, – зауважує Жаднов.

Волонтер каже: кожна успішна дія ЗСУ в тимчасово окупованому Криму надихає людей, які люблять Україну і чекають на неї.

- Коли наша армія звільнила Херсон, це кримчан надихнуло, і вони розраховували на контрнаступ, про який так багато говорили у ЗМІ. Але непотрібно було так афішувати цю військову операцію. Кримчани повірили, що вже в 2023 році українська армія зайде до Криму. Нині народ трохи засмучений. Але для тих, хто любить свою країну, нічого не змінилося – вони впевнено чекають на ЗСУ, – наголосив Руслан.

Довідково: Від перших днів повномасштабної війни ГО «Актив Криму» передала українським військовим 2500 бронежилетів, майже 1000 касок, кілька сотень тактичних аптечок, близько 40 тепловізорів, пів сотні рацій, дрони, оптичні приціли, форму, амуніцію, ножі, взуття, спальні мішки, термобілизну, 30 тонн сухпайків, ліки тощо.

Ольга Матарикіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-